x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca OTP reduce dobânda şi prelungeşte durata de rambursare a creditelor în franci elveţieni

Banca OTP reduce dobânda şi prelungeşte durata de rambursare a creditelor în franci elveţieni

10 Aug 2011   •   10:51

OTP Bank propune clientilor reducerea cu un punct procentual a dobanzii pe un interval de sase luni-doi ani si amanarea platii principalului pe un termen de pana la doi ani pentru clientii care au contractat credite in franci elvetieni, pentru a contrabalansa aprecierea puternica a francului.

'Orice client va solicita aceste facilitati le va primi, trebuie doar sa vina la banca. Cumularea celor doua masuri duce, pe medie, la o relaxare a platilor de 20-30%', a declarat miercuri Gabriel Cretu, director executiv Vanzari si Retea la OTP Bank Romania, citat de Mediafax.

Desigur, asta va insemna ca beneficiarii vor avea rate mai mari de platit dupa incheierea perioadei de amanare.

Reducerea dobanzii va fi valabila in prima faza pentru sase luni, perioada in care banca estimeaza o corectie dupa aprecierea foarte puternica a francului elvetian, care s-a apropiat de paritatea de unu la unu cu euro, dar aceasta facilitate va putea fi prelungita la cerere din sase in sase luni.

Efectul amanarii platii principalului cu doi ani s-ar putea diminua, daca la inchiderea acestei perioade clientul opteaza pentru lungirea maturitatii cu inca doi ani.

Cotatia francului elvetia a crescut cu peste 60 de procente in intervalul 2007/2008 (cand au fost contractate cele mei multe credite in aceasta moneda) – 2010.

Saptamana trecuta, Banca Centrala a Elvetiei a diminuat marja de fluctuatie a indicelui Libor pentru depozitele la trei luni de la 0-0,75% la 0-0,25% si a crescut volumul de lichiditati pe piata monetara elvetiana, pentru a slabi francul si pentru a impulsiona economia Elvetiei si exporturile.

Cu toate acestea, pe pietele internationale francul a continuat sa se intareasca, in Romania ajungand sa fie cotat, marti, la peste 4 lei.

Azi, Banca Elvetiei a anuntat noi masuri destinate slabirii francului – in principal, 'aruncarea' de bani pe piata. Cu toate acestea, dupa o usoara scadere la inceputul sedintelor de tranzactionare, francul si-a reluat trendul ascendent si este in crestere cu 0,3% fata de euro, transmite Reuters.
Francul a urcat marti cu 5%, apropiindu-se de paritate fata de euro la un record istoric de 1,0075 franci/euro, si se tranzactioneaza miercuri la un curs de 1,0387 franci/euro.

'Speram ca rata de schimb sa revina in intervalul 1,2-1,3 franci pe euro in urmatoarele trei luni. Daca banca centrala a Elvetiei a indicat acest target, pe asta mizam si noi, deocamdata nu suntem mai optimisti. Structural, romanii au incredere in ceasurile elvetiene. Sa speram ca o sa functioneze si in acest caz', a spus Cretu.

OTP are un portofoliu de 13.800 de clienti, care au contractat credite ipotecare in franci elvetieni, ceea ce inseamna 70% din total portfoliu. Aprecierea francului a dus valoarea totala a creditelor in aceasta moneda la 80% din suma acordata de banca sub forma creditelor ipotecare.

Creditele cu intarzieri la plata de peste 90 de zile reprezinta, ca valoare, 8% din totalul imprumuturilor ipotecare in franci, iar ca numar doar 4%.

OTP estimeaza, bazandu-se pe informatiile publicate in presa, ca detine al treilea volum de credite ipotecare in franci din Romania, fiind devansata de alte doua banci.

Cretu apreciaza ca inghetarea cursului la acest nivel, solutie adoptata de guvernul ungar, nu reprezinta o varianta viabila, iar din experienta bancii-mama nu reiese ca au fost foarte multe solicitari in acest sens.

'Noi avem produsul de inghetare a cursului, dar nu credem ca este o varianta buna. Cum sa ingheti la 4 lei francul? Daca solutia ar fi fost buna, am fi avut o presiune cel putin in Ardeal pe astfel de solicitari, dar nimeni nu vine cu asemenea propunere', a explicat Cretu.

'Adevarul este ca au fost luate credite in franci pentru ca nimeni nu s-ar fi incadrat la imprumuturile in lei', a recunoscut Cretu.

Citeste si Explozia francului elvetian. Vezi cati romani vor fi afectati
×