x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancherii îşi doresc clienţi şcoliţi

Bancherii îşi doresc clienţi şcoliţi

de Daniela Ivan    |    21 Oct 2016   •   12:30
Bancherii îşi doresc clienţi şcoliţi
Sursa foto: DIANA OROS

Cine economiseşte 10 lei pe zi ajunge să aibă un pic peste 678.140 de lei după 30 de ani. BCR vrea să-i înveţe pe români să strângă bani încă de tineri astfel încît să poată să-şi permită un avans pentru un credit imobiliar, să aibă bani pentru boală sau pentru pierderea locului de muncă şi să strângă o rezervă confortabilă pentru ultima parte a vieţii.

Românii se numără printre cei mai puțin educați oameni atunci când este vorba despre finanţe personale, ocupând locul 123 într-un top care cuprinde 143 de naţiuni, iar la nivelul Uniunii Europene se clasează pe ultima poziție. Mergând pe principiul că un client informat este un client mai bun, conducerea BCR a decis să introducă un nou concept în sucursalele băncii, a declarat Dana Demetrian, vicepreşedinte BCR. Practic în fiecare sucursală importantă, se va amenaja un Centru de Dialog Finnaciar, care va funcţiona în fiecare joi, timp de o oră, după închiderea programului şi unde oamenii pot să afle cum să-şi facă un plan financiar care să le permită să facă economii.

Experţii băncii recomandă ca tinerii să se apuce să strâns bani cât mai devreme. Au făcut şi calcule cu care să-i convingă. Cine economiseşte 5 lei în fiecare zi ajunge să aibă puşi deoparte 150 de lei pe lună, 30.727 de lei după 10 ani, 113.905 lei după 20 de ani, 339.073 după 30 de ani, 948.612 lei după 40 de ani şi 2.598.659 de lei după 50 de ani, se arartă în broşura publicată de bancă, în care se ia în calcul un randament anual de 5%. Primul pas atuncă când ne împărţim venitul dintr-o lună este să ne achităm toate taxele către stat. Apoi toate datoriile sau ratele lunare ca să vedem care este venitul real care ne rămâne. Etapa a doua este să pun 20% din acest venit deoparte într-un fond separat de economii. Jumătate din venit îl alocăm pentru utilităţi, mîncare, transport, casă, iar 30% pentru satisfacerea dorinţelor, vacanţe, pasiuni, vestimentaţie, abonament la sală etc

Banii nu aduc fericirea, dar, odată, ce te confrunţi cu cheltuieli neprevăzute neacoperite de economii, pot provoca anxietate, se arată în broşura BCR, “ Şcoala de bani”.

Nu contează cât câştigi, ci cât cheltui. Specialiştii BCR recomandă ca fiecare dintre noi să-şi facă un buget lunar şi să reuşescă să pună deoparte minim 10-15% din cât cîştigă

×