x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancherii se aşteaptă la scăderea creditării

Bancherii se aşteaptă la scăderea creditării

de Daniela Ivan    |    23 Noi 2017   •   15:53
Bancherii se aşteaptă la scăderea creditării
Sursa foto: Victor Stroe

Deprecierea leului față de euro și creșterea ROBOR i-au lovit atât pe românii care au credite în moneda europeană, cât și pe cei care au împrumuturi în lei. În plus, oamenii s-au speriat și nu se mai înghesuie să ia credite la fel de mult cum o făceau în urmă cu câteva luni.

Bancherii se așteaptă ca numărul și valoarea creditelor ipotecare și de consum să scadă. “Volatilitatea ROBOR a dus și la o temperare a creșterii creditului, dar asta nu e un lucru negativ având în vedere că dinamica a fost foarte puternică, în special, la creditele de consum și la IFN-uri a crescut puternic”, susţine Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor. În plus, și valoarea împrumutului pe care un om poate să îl ia este în scădere. “Când califici un client la valoarea maximă la care se poate împrumuta, ții cont de nivelul ratei de dobândă. Dacă ROBOR a crescut sau dacă cursul s-a depreciat, bineînțeles că rata crește, iar suma la care se împrumută este mai mică”, a mai spus Oprescu.

Creditele vechi, cele mai lovite

Cei mai afectaţi sunt clienții care au credite vechi luate în euro. O simulare realizată de site-ul finzooom.ro pentru un credit ipotecar în valoare de 50.000 euro pe o perioadă de 30 de ani arată că rata la împrumutul în euro s-a mărit cu 35 de lei, în ultimele 12 luni, iar faţă de acum trei luni a crescut cu 17 lei. Exemplul de mai sus a luat în calcul o dobândă formată din EURIBOR 3 luni + 5% și un comision de analiză dosar de 500 de euro.

Chiar dacă în ultimul timp băncile s-au axat mai mult pe acordarea de credite în moneda locală, 40% din volumul total al creditelor este în valută, în special în euro.

Care sunt explicaţiile

Moneda europenă s-a apreciat fiindcă este cerere mare de euro pe piață, au explicat recent specialiștii Băncii Naționale. Cauza este că a crescut foarte mult în ultimele luni consumul de bunuri din import, iar vestea proastă este că se apropie Sărbătorile de iarnă, ceea ce ar putea să sporească cererea de valută. Vestea bună este că românii din afara țării trimit, în acestă perioadă, valută acasă, ceea ce ar putea compensa cererea de euro venită din partea importatorilor.

Tinerii se gândesc acum de două-trei ori înainte de a lua un împrumut, preferând să amâne investiţiile mari, cum ar fi achiziţionarea unei case

 

 

×
Subiecte în articol: scăderea creditării