Concurenta de pe piata bancara forteaza bancile sa reduca mai mult dobanzile la credite. Ieftinirea imprumuturilor a dus anul trecut la scaderea dobanzilor la depozitele bancare sub nivelul inflatiei, situatie care va continua si in 2006.
Diferenta intre dobanzile la credite si cele la depozite a scazut semnificativ, de la 9-10 puncte procentuale anul trecut la 4-5 puncte in prezent. "Anul trecut, dobanzile bancare au fost real negative, aproximativ 2,9% sub rata inflatiei, ca medie, fapt ce a dus la diminuarea ritmului de crestere a economiilor populatiei in banci pana la 23%, fata de circa 37% in 2004", a declarat vicepresedintele executiv al Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu. EFECTE. Concurenta acerba de pe piata bancara va pastra dobanzile sub nivelul inflatiei si in 2006. "Bancile nu pot sa reduca dobanda la credite si, pe de alta parte, sa creasca ratele la depozite pentru a trece de inflatie. La dobanzi de 8%-9% la credite si inflatie de 7%, e dificil ca dobanda reala sa fie pozitiva", a explicat Patrick Gelin, presedintele director general al BRD-Soci...t... G...n...rale. Gelin considera ca bancile sunt in imposibilitatea de a reduce diferenta dintre dobanzile la credite si cea la depozite, deoarece trebuie sa acopere din aceste incasari cheltuielile si costul riscului si sa obtina profit. CREDITARE. Masurile luate de Banca Centrala, care a crescut de la 7,5 la 8,5 dobanda de sterilizare si a majorat de la 35% la 40% rata rezervelor minime obligatorii la resursele valutare ale bancilor, nu vor avea efectele scontate. "Dobanzile la credite nu vor creste dupa noile masuri ale Bancii Centrale, poate marginal la euro, data fiind concurenta bancara tot mai puternica", crede Gelin. Evolutia pietei bancare va depinde de nivelul de crestere economica a Romaniei in acest an, dar si de politica Bancii Nationale a Romaniei, care face eforturi pentru limitarea dinamicii creditului de consum. Gelin se asteapta ca, in acest an, concurenta bancara sa se manifeste diferit pe anumite categorii ale pietei. In opinia sa, Banca Comerciala Romana (BCR), BRD, Raiffeisen si Bancpost nu isi vor modifica semnificativ strategia de dezvoltare. In plus, bancile nou-intrate pe piata si cele de dimensiuni mici (cum ar fi Piraeus sau Volksbank) vor avea in continuare o atitudine agresiva de cucerire a pietei.
|
DILEMA
"Bancile nu pot sa reduca dobanda la credite si, pe de alta parte, sa creasca ratele la depozite pentru a trece de inflatie" Patrick Gelin presedintele director general al BRD-Soci...t... G...n...rale |
|
|
Citește pe Antena3.ro