x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banci - Vitamine pentru credit

Banci - Vitamine pentru credit

de Adrian Mihai    |    31 Aug 2005   •   00:00
Banci - Vitamine pentru credit

Normele de creditare introduse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru a reduce creditul par a avea un efect invers. Bancile au gasit deja solutii pentru a depasi restrictiile si ofera conditii de creditare chiar mai avantajoase ca inainte. Valoarea ratelor a scazut datorita prelungirii perioadei de creditare cu 5-10 ani.

Normele de creditare introduse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru a reduce creditul par a avea un efect invers. Bancile au gasit deja solutii pentru a depasi restrictiile si ofera conditii de creditare chiar mai avantajoase ca inainte.

Una dintre noile restrictii impuse de BNR se referea la plafonul de indatorare, care nu poate depasi per total 40% din veniturile unui solicitant de credit. Aceasta inseamna ca toate ratele pe care trebuie sa le plateasca un client, indiferent daca isi ia un credit pentru casa, electrocasnice sau nevoi personale, nu trebuie sa depaseasca 40% din venitul sau net. Solutia a fost simpla. A fost marita perioada de creditare, astfel incat suma pe care clientul o datoreaza lunar se micsoreaza. Perioada de creditare a crescut cu 20%-50%. Pentru populatie, suportarea creditului poate deveni chiar mai facila datorita noilor norme.

PROMPTITUDINE. Sambata au intrat in vigoare noile norme. Luni bancile au inceput deja sa anunte noi produse de creditare, mai facile. HVB Bank a majorat pana la 100.000 de euro suma maxima care poate fi accesata prin creditul personal. Plus a largit perioada de scadenta cu cinci ani, la 20 de ani. Creditul Auto poate fi acordat pe sase ani in loc de cinci, iar creditele imobiliare pot avea o durata a creditarii de pana la 25 de ani, in loc de 20.

In cazul produsului Creditul Acasa, Banca Comerciala Ion Tiriac (BCIT) a extins perioada maxima de rambursare de la 15 la 25 de ani. La Creditul Ipotecar si MultiCredit Extra, perioada a crescut de la 20 la 25 de ani, respectiv de la 15 la 20 de ani. MultiCredit Extra face parte din gama creditelor pentru nevoi personale si este acordat in lei si euro, iar destinatia banilor nu trebuie justificata. Plafonul finantarii a urcat cu 20.000 de euro, la 50.000 de euro. "La creditele imobiliare si ipotecare, BRD extinde durata maxima de creditare, de la 20 de ani la 25 de ani", ne spune Rozaura Stanescu, director al Departamentului Strategie si Marketing al bancii.

INITIATIVA. S-ar putea spune ca semnalul aparitei noii generatii de produse de creditare a fost dat inca de saptamana trecuta, de Banca Comerciala Romana si Altex. Acestea au lansat un card de credit co-branded, limita de credit fiind echivalentul in lei a maximum 5.000 de euro. Normele Bancii Nationale a Romaniei spun ca datoriile pentru creditele de consum nu pot depasi 30% din venitul net al familiei. Insa, pentru acest card de credit, clientul nu datoreaza lunar bancii decat dobanda si comisioanele, ceea ce face ca plafonul de creditare sa fie mult mai mare. Un salariu de 7 milioane de lei permite obtinerea unui card cu un plafon de credit de 100 milioane de lei.

NIVEL REDUS AL IMPRUMUTURILOR
Creditele pentru cumpararea de bunuri de consum si folosinta indelungata vor ramane, pe termen scurt, principala forma de finantare acordata populatiei, devansand imprumuturile ipotecare, se arata intr-un studiu realizat de economistii Florian Neagu si Angela Margarit. In majoritatea tarilor europene, ponderea principala in creditarea populatiei este detinuta de imprumuturile imobiliare. Analiza mai evidentiaza faptul ca Romania prezinta cel mai scazut nivel din Europa privind creditul acordat populatiei, cu mai putin de 5% din PIB.
×
Subiecte în articol: economic credit creditare