x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile din zona euro înăspresc condițiile de acordare a împrumuturilor

Băncile din zona euro înăspresc condițiile de acordare a împrumuturilor

20 Iul 2022   •   17:45
Băncile din zona euro înăspresc condițiile de acordare a împrumuturilor
Sursa foto: pixabay.com

Instituțiile bancare din zona euro au înăsprit accesul la credite în trimestrul II din acest an. Standardele pentru criteriile de aprobare a împrumuturilor vor fi astfel mai drastice întrucât a scăzut toleranța la risc a acestora, arată un studiu al BCE, citat de Reuters.

Creșterea rapidă a inflației și prețurilor de consum, temerile privind scăderea livrărilor de gaze naturale și petrol din Rusia au dat naștere la temeri privind riscul unei recesiuni în blocul comunitar. 

"Creditorii au raportat că percepţiile crescute de risc privind perspectivele economice, industria sau situaţia specifică a firmelor, precum şi reducerea toleranţei băncilor la risc, au afectat semnificativ standardele de creditare", arată cercetarea.

Cererea de împrumuturi din partea companiilor a crescut în trimestrul II din 2022 însă băncile au indicat o înăsprire "considerabilă" a standardelor de creditare.

"În trimestrul trei din 2022, băncile din zona euro se aşteaptă la o înăsprire netă a criteriilor pentru aprobarea împrumuturilor către firme, la acelaşi nivel ca în perioada aprilie-iunie 2022", arată studiul BCE.

Băncile au înăsprit "puternic" criteriile de acordare a criteriilor pentru împrumuturi ipotecare şi o înăsprire moderată a criteriilor pentru aprobarea creditelor de consum, în perioada aprilie-iunie 2022. Instituțiile bancare se aşteaptă la o înăsprire suplimentară a standardelor de creditare pentru toate tipurile de împrumuturi pentru gospodării.

BCE se pregăteşte să majoreze dobânda de referinţă, pentru prima dată în ultimii 11 ani, la ședința de politică monetară din 21 iulie 2022. 


 

×
Subiecte în articol: bănci zona euro credite împrumuturi