x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile se plâng la CE ade ordonanţa creditelor

Băncile se plâng la CE ade ordonanţa creditelor

15 Noi 2010   •   20:26

Comisia Europeană (CE) a primit mai multe plângeri de la instituţiile bancare şi nebancare din România legate de articolul 95 din Ordonanţa 50/2010 privind creditele populaţiei, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

“Comisia a primit mai multe plângeri de la instituţii bancare şi nebancare române care susţin că prevederile articolului 95 din OUG 50/2010, raportate la prevederile articolului 30 din Directiva 2008/48/CE, ar avea implicaţii în ceea ce priveşte principiul retroactivităţii şi ar determina neconcordanţe cu prevederile Directivei”, potrivit unui comunicat ANPC. Conform articolului 95 al OUG 50, prevederile Ordonanţei se aplică şi contractelor aflate în curs de derulare, fapt considerat de reprezentanţii mediului bancar a fi neconform cu prevederile articolului 30 din Directiva 2008/48/CE, care precizează că directiva nu se aplica acelor “contracte de credit existente la data intrării în vigoare a măsurilor naţionale de punere în aplicare”.

O delegaţie condusă de Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC, s-a întâlnit la data de 9 noiembrie, la Bruxelles, cu reprezentanţi ai CE. “Comisia va lua în calcul discuţiile avute şi va veni cu propuneri care ar putea conduce la obţinerea unui rezultat pozitiv. Ambele părţi s-au arătat deschise în vederea continuării dialogului pentru găsirea unei soluţii optime”, potrivit ANPC.

×