Apple va cumpăra Facebook, Marea Britanie va sfida criza şi austeritatea anunţată pentru a ajunge motorul economic al Europei, piaţa imobiliară din Australia stă să se spargă, petrolul va atinge 100 de dolari barilul, pentru ca apoi să scadă 30%.
Acestea sunt câteva din lista de zece previziuni controversate pentru 2011 pe care banca daneză Saxo Bank, specializată în investiţii şi tranzacţionări online, le-a prezentat într-un raport destinat clienţilor săi. Pe primul loc în top se află o posibilă respingere de către Congresul SUA a unei noi injecţii de sute de miliarde de dolari, a treia, gândită de Federal Reserve pentru a impulsiona economia. În a doua jumătate a anului, băncile „mult prea puternice pentru a eşua” se vor afla din nou într-o situaţie dificilă, întrucât portofoliile lor de ipoteci cu probleme vor ameninţa, încă o dată, solvabilitatea lor. Pe locul al doilea se află o posibilă achiziţie a gigantului reţelelor sociale Facebook de către Apple. Facebook valorează acum 43 de miliarde de dolari, potrivit sharespost.com, iar Apple are în conturi 51 de miliarde de dolari. În plus e foarte logic, deoarece Facebook nu concurează Apple şi se va confrunta cu Google, a cărui rivalitate cu Apple e de notorietate.
Alte predicţii semnificative sunt cotaţia aurului la 1.800 de dolari pe măsură ce războiul monedelor se înteţeşte şi scăderea randamentului titlurilor de stat americane pe 30 de ani la 3%, un rai pentru investitorii speriaţi. Predicţiile sunt un „Exerciţiu al Lebedei Negre”, inspirat de eseistul libanez Nassim Nicholas Taleb şi sunt realizate an de an. Un eveniment de tipul „Lebăda Neagră” este unul puţin probabil să aibă loc, este imprevizibil, are un impact uriaş şi, odată realizat, se inventează o explicaţie care îl face să pară mai puţin întâmplător.