x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile spun lucruri trăsnite

Băncile spun lucruri trăsnite

21 Dec 2010   •   19:16

Apple va cumpăra Facebook, Marea Britanie va sfida criza şi austeritatea anunţată pentru a ajunge motorul economic al Europei, piaţa imobi­lia­ră din Australia stă să se spargă, pe­trolul va atinge 100 de dolari barilul, pentru ca apoi să scadă 30%.

Acestea sunt câteva din lista de ze­ce previziuni controversate pentru 2011 pe care banca daneză Saxo Bank, specializată în investiţii şi tran­zac­ţionări online, le-a prezentat într-un raport destinat clienţilor săi. Pe pri­mul loc în top se află o posibilă res­pingere de către Congresul SUA a unei noi injecţii de sute de miliarde de do­lari, a treia, gândită de Federal Re­serve pentru a impulsiona economia. În a doua jumătate a anului, băncile „mult prea puternice pentru a eşua” se vor afla din nou într-o situaţie dificilă, întrucât portofoliile lor de ipo­teci cu probleme vor ameninţa, încă o da­tă, solvabilitatea lor. Pe locul al doi­lea se află o posibilă achiziţie a gi­gantului reţelelor sociale Facebook de către Apple. Facebook valorează acum 43 de mi­liar­de de dolari, potri­vit sharespost.com, iar Apple are în conturi 51 de miliarde de dolari. În plus e foarte logic, deoarece Facebook nu con­curează Apple şi se va confrunta cu Google, a cărui rivalitate cu Apple e de notorietate.

Alte predicţii semnificative sunt co­taţia aurului la 1.800 de dolari pe mă­sură ce războiul monedelor se în­te­ţeş­te şi scăderea randamentului titlurilor de stat americane pe 30 de ani la 3%, un rai pentru investitorii speriaţi. Pre­dic­ţiile sunt un „Exerciţiu al Lebedei Negre”, inspirat de eseistul li­ba­nez Nassim Nicholas Taleb şi sunt realizate an de an. Un eveniment de ti­pul „Lebăda Neagră” este unul pu­ţin probabil să aibă loc, este imprevi­zi­bil, are un impact uriaş şi, odată rea­lizat, se inventează o explicaţie ca­re îl face să pară mai puţin întâmplă­tor.

×
Subiecte în articol: economia