x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile stau "călare" pe bani, economia nu se relansează fără creditare

Băncile stau "călare" pe bani, economia nu se relansează fără creditare

15 Feb 2011   •   12:41

Mediul de afaceri nu este finanţat deşi băncile “stau călare pe bani”, iar fără finanţare nu există şanse de relansare economică, a declarat Ioan Hidegcuti, preşedintele Fondului Român de Contragarantare.

“Trebuie să fim realişti, în axa bănci, IMM, fonduri de garantare şi contragarantare există în continuare fracturi care nu pot duce decât la lipsa finanţării, ceea ce întârzie apariţia elementelor de relansare economică. Nu avem nicio şansă, nu există relansare economică fără finanţare. Este vorba pe de o parte prăbuşirea încrederii între bănci şi mediul de afaceri. Nici sistemul de garantare şi contragarantare nu este destul de adaptat la situaţia actuală”, a spus Hidegcuti.

 El a arătat că prin politica monetară băncile au la dispoziţie lichidităţi, dar, din cauza “prăbuşirii” încrederii între sistemul bancar şi mediul de afaceri, nu finanţează firmele.

“Băncile stau călare pe bani şi mediul de afaceri nu este finanţat”, a precizat Hidegcuti.

 Nu este prima oară când băncile sunt luate în vizor. Afaceriştii au acuzat şI ei la rândul lor băncile din cauza dobânzilor mari şI a condiţiilor de creditare oferite. Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şI Mijlocii (CNIPMMR) spunea că nicio întreprindere cu nu face profit de minim 20% pentru a-şi permite dobânzile de 15% percepute de bănci. La finele anului trecut guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) spunea că “băncile ar lua şI cinci piei de pe clienţi dacă ar putea”.

 Fondul Român de Contragarantare a fost înfiinţat în 2010, cu un capital de 100 de milioane de euro. Până în prezent, Fondul a acordat 2.000 de contragaranţii.

×