x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile ungare, pândite de o posibilă retrogradare

Băncile ungare, pândite de o posibilă retrogradare

05 Oct 2011   •   08:12
Băncile ungare, pândite de o posibilă retrogradare

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a anuntat aseara ca a plasat sapte banci ungare sub revizuire pentru o posibila retrogradare. Se pare ca legea aprobata recent care permite rambursarea la o rata de schimb preferentiala a creditelor ipotecare in valuta este una dintre cauze.

Moody's Investors Service a precizat ca procedura de revizuire va viza ratingurile de soliditate financiare a sase banci precum si ratingurile privind datoriile si depozitele a sapte banci. Cele sapte institutii sunt: OTP Bank, OTP Mortgage Bank, FHB Mortgage Bank, precum si diviziile din Ungaria ale KBC, Erste Bank, BayernLB si GE Capital.

"Plasarea sub revizuire pentru o posibila retrogradare a fost determinata de recent aprobata lege care permite celor care au credite ipotecare in valuta sa ramburseze creditul la un curs de schimb sub cursul pietei", a anuntat Moody's, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

Potrivit proiectului, cetatenii ungari cu datorii in aceste valute vor putea sa ramburseze integral datoriile la o paritate de 180 de forinti pentru un franc elvetian si 250 de forinti pentru un euro, in timp ce ratele actuale de schimb sunt de 236 forinti pentru un franc elvetian si de 288 de forinti pentru un euro. Doritorii au termen pana la 30 decembrie pentru a depune cererile la banci, dupa care vor avea un ragaz de 60 de zile pentru rambursarea datoriei.

"In conditiile in care creditele in valuta reprezinta 70% din creditele ipotecare, Moody's crede ca legea este posibil sa declanseze pierderi pentru banci si sa le afecteze pozitiile de capital' sustine Moody's. 'Plecand de la ipoteza unei rambursari anticiape a 30% din totalul creditelor, Moody's estimeaza ca, la actualul curs de schimb, conversia va aduce pierderi de pana la 300 puncte de baza pentru rata de adecvare a capitalului in sistemul bancar ungar", avertizeaza agentia.

De asemenea, Moody's sustine ca proiectul guvernamental creste stresul din sistemul bancar ungar, deja afectat de deteriorarea calitatii activelor si nivelul scazut al profitabilitatii.

Aproximativ 80% din sistemul bancar ungar este detinut de banci straine. Pentru unele din bancile mama, operatiunile din Ungaria fac partea din reteaua lor din Europa Centrala si de Est, care asigura o parte din profiturile lor. Moody's nu se asteapta ca institutiile mama ale bancile ungare sa-si modifice imediat angajamentele fata de Ungaria.


×