Băncile vor închide sucursale şi vor disponibiliza salariaţi şi în cursul anului viitor. “Eu cred că în 2013 se vor întâmpla tot atâtea lucruri câte s-au întâmplat şi în 2012. Ca fenomen se vor mai închide sucursale, se vor mai da oameni afară”, a declarat Radu Gheţea Graţian, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Acesta a mai precizat că nu se mai justifică menţinerea unui număr de sucursale, în special cele care erau specializate pentru acordarea de credite bancare. “Asta nu înseamnă că peste un an sau doi, când va reveni vânzarea de credite, aceste unităţi nu vor fi redeschise”, a declarat Gheţea.
BCR dă afară 17,5% din numărul de angajaţi
Prima mare bancă care a anunţat restructurări este BCR. Anul viitor vor pleca 1.600 de salariaţi din sucursalele celei mai mari bănci din sistem, ceea ce reprezintă 17,5% din totalul angajaţilor, a anunţat ieri preşedintele băncii, Tomas Spurny, pentru Mediafax. Astfel, vor fi închise peste 60 de sucursale neprofitabile, iar numărul salariaţilor va scădea de la 9.100 la 7.500. Preşedintele executiv al BCR a precizat că, în urma crizei, modelul de business s-a modificat, iar sustenabilitatea afacerii presupune în acest moment o reducere a costurilor, ţinta fiind de 250 de milioane de lei în următorii doi ani.
El a arătat că strategia de dezvoltare pentru următorii cinci ani a fost aprobată recent, aşa încât planul de restructurare nu a fost încă negociat cu cele trei sindicate din bancă. “Orice faci trebuie să ai tot timpul în minte sustenabilitatea. Unele lucruri ţin puţin, altele funcţionează pe termen lung. Dacă acţionezi repede fără ideea de sustenabilitate în minte, atunci creezi bule speculative (...) Oricine este înţelept va vedea că cel mai important este cum le asiguri un viitor bun celor 7.500 de oameni care rămân în bancă”, a declarat Spurny, citat de Mediafax. Acesta a mai precizat că a venit în BCR pentru a restructura banca, deşi nu este un “profesionist” al restructurării sau un adept exclusiv al unor asemenea măsuri, precizând că în Ungaria sau Slovacia a avut o strategie de investiţii, iar banca pe care a construit-o în Slovacia are în prezent o cotă de piaţă de 15%.
Urmează şi alte bănci
Şi 2013 va fi un an greu pentru sistemul bancar românesc. Principala provocare va fi legată de creşterea numărului de credite neperformante, ceea ce va duce la pierderi în bilanţurile contabile. La nivelul sistemului bancar, la sfârşitul lunii septembrie “Rata riscului de credit” a ajuns la 23,03%, în timp ce provizioanele aferente creditelor neperformante au continuat să crească, depăşind pentru prima dată suma de 30 de miliarde de lei în trimestrul al treilea, volumul acestora fiind de 3 miliarde de lei.
Deja sistemul bancar din România a înregistrat o pierdere de 200 de milioane de euro la finalul lunii septembrie, pe contabilitate românească. De la un câştig de un miliard de euro în 2008, acum la nouă luni din 2011 sistemul con¬semnează un minus de 200 milioane de euro. Este destul de mult, şi asta-i face pe mulţi acţionari să dorească să vândă operaţiunile din România, însă nu are cine să le cumpere. Rezultatele tot mai slabe ale sistemului au fost reflectate în reţeaua teritorială, care a coborât cu 100 de unităţi de la începutul anului, de la 6.170 la 6.070 de sucursale şi agenţii, din care 40 au ieşit din circuit în trimestrul al treilea din 2012. Aceste pierderi nu s-au regăsit deocamdată în restructurări importante de personal. La nivelul salariaţilor ajustarea a fost mult mai puţin abruptă, ieşirile din sistem însumând 230 de angajaţi, de la 66.750 la 66.520 de salariaţi. Deja băncile şi-au epuizat rezervele, adică au închis sucursalele neprofitabile, au renunţat la salariaţii care au atins vârsta de pensionare, iar acum fac planuri de restructurări pentru 2013.
Citește pe Antena3.ro