x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancile vor finanta agricultura pe banii ministerului

Bancile vor finanta agricultura pe banii ministerului

04 Mai 2005   •   00:00

Ministerul Agriculturii incearca sa resusciteze creditul agricol. Si cum bancile sunt foarte reticente cand vine vorba de finantarea truditorilor pamantului, Agricultura a decis sa dea ea bani, din bugetul propriu, pentru creditarea investitiilor in acest domeniu.



  • de FLORINA ZAINESCU

  • Cu precizarea ca aceasta finantare se va derula prin bancile comerciale, desemnate in urma unei licitatii, dupa cum a declarat Gheorghe Flutur, ministrul de resort.

    FINANTARE. Conform proiectului de lege a creditului pentru investitii in agricultura, care a trecut prin Guvern si se discuta acum in Parlament, fermierii care au un plan de afaceri vor putea obtine de la banca o finantare pe o perioada de pana la 10 ani si o prima de succes la sfarsit, daca treaba i-a mers "ca pe roate". "Valoarea creditelor, sectoarele pentru care se acorda, conditiile de acordare sau perioada de gratie vor fi stabilite prin caietul de sarcini care va fi pus la dispozitia bancilor interesate si normele metodologice de aplicare a legii", a declarat Flutur. Cat despre dobanda, aceasta va fi, cea stabilita de banci. "E adevarat ca dobanzile practicate acum pe piata sunt cam mari, dar eu sper sa mai scada", a spus ministrul.

    LEGISLATIE. "Estimez ca daca declansam acest proces, le va veni cheful si bancilor sa acorde finantari din fondurile proprii", a declarat Gheorghe Flutur.

    Ministrul spera ca aceasta lege sa fie functionala in scurt timp, chiar de luna aceasta. "Pentru 2005 vom aloca vreo 300 de miliarde de lei pentru creditarea investitiilor in agricultura", a precizat acesta. "Dar de anul viitor vrem sa dam 1.000 de miliarde de lei", a adaugat el.

    ×
    Subiecte în articol: economic