ECONOMIC
Oamenii au devenit dependenti de articolele de
unica folosinta. Mare parte din obiectele comercializate de firmele romanesti sunt provenite din export.
ELENA STAN
|
CASTIG. Vesela de plastic aduce bani buni in buzunarele producatorilor |
Plasticul este prezent din ce in ce mai mult in viata noastra. Incepand de la ambalajele alimentelor, la scaunele si masa de pe terasa si pana la farfuriile, furculitele, lingurile si cutitele utilizate in timpul mesei. Desi ne-a fost greu sa ne acomodam cu mancarea servita in farfurie de plastic cu ustensile din acelasi material, firmele care produc astfel de obiecte inregistreaza anual vanzari de miliarde de lei. "Lumea a inceput sa fie deschisa la nou, ba chiar oamenii au devenit dependenti de aceste articole de unica folosinta", a spus Maria Vlasceanu, sales manager la firma Crisco. Din cele 17 firme membre ale Asociatiei Patronale a Producatorilor de Mase Plastice, nici una nu produce furculite, linguri sau cutite din plastic, desi se vand foarte bine in Romania. "Firmele producatoare de articole de unica folosinta de la noi din tara nu produc vesela. Tot ce exista pe piata este marfa adusa din strainatate", spune Monica Constantin, reprezentantul unui producator de mase plastice.
INCASARI. In 2004, societatea a incasat din vanzarea produselor de unica folosinta 27 de miliarde de lei. Firma are o cifra de afaceri de 30 de miliarde de lei si produce diferite articole de unica folosinta, cum sunt: sacii, pungile, foliile si sacosele imprimate pentru
promotii. "In comparatie cu anul 2003, in 2004 incasarile s-au dublat", spune Monica Constantin. Daca in 2003, cifra de afaceri a firmei Crisco era de 33,5 miliarde de lei, in 2004 aceasta a crescut la 45 de miliarde. "Incasarile realizate anul trecut au fost cu aproximativ 15% mai mari decat in 2003, iar in ceea ce priveste anul 2005, speram ca vanzarile sa creasca cu aproape 30%", a spus Maria Vlasceanu. Foarte multe firme de la noi din tara nu
si-au facut inca un bilant pentru anul 2004 si nu au putut da relatii despre incasarile realizate in anul trecut.
COSTURI. "Granulele folosite la fabricarea produselor din polipropilena si polietilena le cumparam din strainatate. Incepand de anul trecut, producatorii straini au scumpit aceste granule in fiecare luna. Acest lucru a dus la cresterea pretului la produse", a precizat Monica Constantin. Pretul pentru o tona de granule variaza de la 750 de euro la 1.200 de euro, fara TVA. Alaturi de materiale, aparatura si mana de lucru se realizeaza importante cheltuieli cu utilitatile. "Ne era mult mai usor cand ne cumparam cele necesare de la Arpechim", a mai explicat Constantin.
CERERE. De regula societatea lucreaza cu firme de produse alimentare, supermarketuri si confectii. "Cererea de huse pentru haine a fost foarte mare anul trecut", a spus Monica Constantin. "Firma noastra lucreaza cu societati mari, cu firme de catering, dar onoreaza si comenzile magazinelor mai mici", a declarat Maria Vlasceanu. Clienti importanti pentru firmele producatoare de articole de unica folosinta sunt societatile producatoare de alimente, fast-food-urile, fabricile de confectii, de jucarii, precum si firmele ce au oferte promotionale.
LEGISLATIE. "Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) impune reguli stricte firmelor producatoare de articole de unica folosinta", a declarat Irina Dinu, functionar ANPC. Conform OG 21/92 referitor la etichetare si la amenzi, societatile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: pentru etichetare - coordonatele producatorului, respectiv ale importatorului; adresa cu toate datele de contact, numere de telefon fix, nu mobil; denumirea produsului; termenul de valabilitate; caracteristicile produsului si instructajul de folosire scris in limba romana, fara a exclude o alta limba. Pentru nerespectarea conditiilor mai sus amintite, amenda este intre 2-20 de milioane de lei. Din eticheta, consumatorul trebuie sa inteleaga ca produsul se arunca dupa o singura folosire.
PRETURI
|
Pretul acestor articole este influentat de mai multi factori. Articolele de unica folosinta tip fast-food au preturi variate, in functie de materialul folosit, de grosime, de diametru si de culoare. Astfel, pentru un pahar alb de 200 de mililitri platim intre 450 si 600 de lei, iar pentru unul colorat platim intre 10.000 si 30.000 de lei. O farfurie alba costa intre 2.000 si 3.000 de lei, iar la o farfurie pentru pizza, pretul porneste de la 17.500 de lei. Cu numai 1.000 de lei putem cumpara o furculita, un cutit sau o lingurita. Alaturi de acestea se gasesc sacii menajeri, cu preturi cuprinse intre 9.000 si 40.000 de lei, pungile, ale caror preturi variaza in functie de dimensiuni si de inscriptii, si sacosele promotionale.
|