x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani din raze ultraviolete

Bani din raze ultraviolete

de Elena Stan    |    28 Iun 2005   •   00:00
Bani din raze ultraviolete

Din cauza vremii schimbatoare, numarul celor care apeleaza la solar s-a triplat. Acest lucru face ca patronii de astfel de saloane sa incaseaze lunar pana la 75 milioane de lei.

Din cauza vremii schimbatoare, numarul celor care apeleaza la solar s-a triplat. Acest lucru face ca patronii de astfel de saloane sa incaseze lunar pana la 75.000.000 de lei.

Fenomenul bronzului artificial a luat amploare si la noi in tara. Astfel, saloanele care au aparate de bronzat sunt frecventate din ce in ce mai des de femei, dar si de barbati. "Daca comparam numarul barbatilor cu cel al femeilor care apeleaza la acest serviciu, ar fi cam de trei barbati la o suta de femei", a declarat Marlena Pantilie, angajata a unui salon cosmetic. Ea a spus ca numarul persoanelor care apeleaza la acest serviciu s-a triplat fata de anii trecuti. Acest fenomen este cauzat de vremea ploioasa de la inceputul acestei veri, dar si de dorinta femeilor de a avea o culoare ciocolatie. De regula, cei mai multi clienti sunt in perioada iarna-primavara si toamna. "Daca vom avea numai doua luni de vara, cum se preconizeaza, cu siguranta vom avea cliente din ce in ce mai multe, acum cand suntem in extrasezon", a explicat Marlena.

CLIENTE. Saloanele cu solar au devenit neincapatoare. "Avem foarte multe cliente. Vin cate 20-25 de femei pe zi. Acest numar este de trei ori mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada, anul trecut", spune Marlena Pantilie. In acelasi timp, la alte saloane vin 10-15 femei pe zi, insa pretul pentru un minut la solar este mai mare decat la saloanele unde se inghesuie clientele, ajungand tot la o crestere. "La noi vin cliente care au varste cuprinse intre 16 si 50 de ani, care vor sa arate si sa se simta bine", a spus Irina Naidin.

PRETURI. Pentru un minut la solar clientii trebuie sa plateasca intre 10.000 si 25.000 de lei. Persoanele au insa si posibilitatea de a-si face abonament, minutul ajungand sa coste in jur de 8.400 de lei. "Avem si abonamente in valoare de un milion de lei pentru 120 de minute si 2 milioane de lei pentru 240 de minute", a spus Marlena Pantilie. In acelasi timp, exista saloane care nu fac abonamente, dar care lucreaza cu programare. "Daca suna de dimineata, cu siguranta se poate rezolva o sedinta de cateva minute", a explicat Mihaela Pascu, reprezentanta altui salon cosmetic.

AVANTAJE. Persoanele care frecventeaza solarul stiu ca au si avantaje, dar si dezavantaje. Efectele biopozitive ale radiatiei optice pe om au fost observate inca din 1990 de parintele bronzului, Friederich Wolff. "Riscurile sunt aceleasi ca in momentul expunerii la soare. Depinde foarte mult de tipul de piele si de afectiunile pe care le are clientul. Clientii trebuie sa urmeze sfaturile pe care noi i le dam, si totul va fi in regula", a spus Irina Naidin, secretara la Essenza Club. In prima categorie sunt incluse urmatoarele: solarul previne osteoporoza si rahitismul, trateaza unele boli de piele (acnee, psoriazis sau neurodermatite), stimuleaza sistemul imunitar, determina cresterea fortei fizice a organismului, are efecte benefice pentru inima si circulatie, previne starile gripale si inlatura depresiile, aduce starea de buna dispozitie, gradul de protectie este foarte exact masurat ca si timpul de expunere si nu te cojesti. Cel mai mare dezavantaj este imbatranirea epidermei.

REGULI. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale bronzului artificial trebuie respectate cu strictete cateva reguli. Acestea sunt: efectuarea testului pregatitor, bronzarea incetul cu incetul, respectarea timpului de bronzat recomandat pentru tenul pe care il ai, purtarea ochelarilor de protectie, hranirea epidermei cu o crema hidratanta imediat dupa expunere, folosirea produselor acceleratoare etc. Standardele internationale recomanda maxim 50 de sedinte de bronzare anual.

MODA
Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca solarele creeaza dependenta. "Este vorba de efectul de buna dispozitie pe care ti-l da solarul, si nu numai pielea ciocolatie. Am pus la dispozitia amatorilor de bronzat atat paturi cu raze ultraviolete (UV), cat si paturi normale, fara sa existe o diferenta vizibila intre ele. Cei mai multi dintre voluntari le-au ales pe cele cu raze UV", a declarat coordonatorul studiului. Tot el a mai spus ca endorfinele, substantele produse de organism in timpul exercitiilor fizice, care dau senzatia de buna dispozitie, sunt "eliberate" si in timpul expunerii la razele UV.
AVANTAJE
Persoanele care frecventeaza solarul stiu ca au si avantaje, dar si dezavantaje. In prima categorie sunt incluse urmatoarele: solarul previne osteoporoza si rahitismul, trateaza unele boli de piele (acnee, posriazis sau neurodermatite), stimuleaza sistemul imunitar, determina cresterea fortei fizice a organismului, are efecte benefice pentru inima si circulatie, previne starile gripale si inlatura depresiile, aduce starea de buna dispozitie, gradul de protectie este foarte exact masurat, ca si timpul de expunere si nu te cojesti. Cel mai mare dezavantaj este imbatranirea epidermei.

×
Subiecte în articol: economic