x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani frumosi pentru creatorii de site-uri

Bani frumosi pentru creatorii de site-uri

06 Sep 2004   •   00:00

ECONOMIC

Web-design-ul sau crearea de site-uri a devenit o afacere de succes si in Romania. Cu o investitie nu prea mare, dar cu multa munca, "constructorii" de site-uri obtin profituri frumoase, intr-un timp scurt.
FLORINA ZAINESCU

Pentru a intra in "afaceri cu site-uri" aveti nevoie de cunostinte solide de design grafic pentru interfetele cu utilizatorul si de programare, spun "artistii" in domeniu.

LA INCEPUT. Trebuie sa va "dotati" cu un calculator performant pentru design. "Pentru partea de programare este potrivit si un calculator mai slab cu o imprimanta", considera Marius Dascalu, director de creatie al agentiei de design pentru medii interactive 2Fresh. Si mai aveti nevoie de licente pentru programele pe care le rulati pe aceste calculatoare. "Aplicatiile cu licente sunt cele mai costisitoare resurse. Daca pe partea de programare costurile sunt mai mici in acest sens, pentru partea de design cheltuielile sunt destul de mari: Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Macromedia Flash totalizeaza in jur de 2.000 euro", spune Marius Dascalu. In schimb nu trebuie sa va faceti mari probleme cu gasirea unui sediu pentru firma dumneavoastra. Afacerea poate fi "pusa pe roate" la domiciliu. "Dar dupa un timp se simte nevoia unui birou, pentru ca programatorul si designerul trebuie sa colaboreze in permanenta", este de parere Radu Toma, managerul firmei WebArt Software. Cat despre acte si aprobari, acestea sunt aceleasi ca pentru orice firma, iar cheltuielile se ridica la aproximativ 12 milioane de lei pentru crearea firmei - in regim de urgenta - la un birou de avocatura.

PROFIT. Desi pare o afacere fara costuri de productie, pe parcurs, va trebui sa scoateti din buzunar bani pentru achitarea impozitelor, salariilor, facturilor telefonice si a celor de electricitate. Plus ca veti avea nevoie de "ajutorul" unui furnizor de servicii Internet. Dar toate aceste cheltuieli sunt destul de repede amortizate, dupa cum declara cei care lucreaza in domeniu. "Am inceput in martie 2003 si am obtinut, in primul an de activitate, un profit de 3.000 de euro. Iar in 2004, pana in luna iulie, in jur de 10.000 de euro", a declarat Marius Dascalu.

MUNCA. Totusi, pentru a ajunge aici este nevoie de multa munca si foarte multa rabdare: intalniri cu clientii, realizarea a doua-trei machete de site pana cand produsul le este pe plac, generarea site-ului propriu-zis. Si nu trebuie sa faceti rabat de la calitate. "La inceput faceam site-uri gratuit. Pentru prieteni, pentru cunostintele acestora. Lumea a vazut ce stim sa facem si astfel au inceput sa apara si primii clienti "pe bani". Pentru ca, in aceasta afacere, un client multumit aduce alti si alti musterii", spune Radu Toma. In plus, nu trebuie sa fiti dezamagiti daca munciti o saptamana sau o luna la un proiect, iar dupa prezentare, clientul renunta la serviciile dumneavoastra. "Riscurile meseriei", dupa cum spune Toma. Oricum, "ceva de munca" veti gasi tot timpul: managerii tot mai multor firme si-au dat seama ca este util sa aiba un site de prezentare, iar site-urile deja create trebuie intretinute si imbunatatite permanent.

TARIFE PERCEPUTE DE "CONSTRUCTORI"

Pentru realizarea unui site simplu - "carte de vizita" - neadministrabil, se cer cam 200 de euro. Dar tariful perceput creste pe masura ce pretentiile clientului cresc. In momentul de fata site-urile de prezentare pentru o companie sunt adevarate aplicatii, pentru a tine la curent utilizatorii in legatura cu promotiile, activitatea firmei etc. Si costa de la 400-500 de euro in sus. Cand se trece la aplicatii si mai complexe, gen magazine online sau portaluri, unde serviciile pentru utilizatori sunt multiple, pretul poate atinge 50.000 de euro, insa astfel de clienti sunt mai greu de prins, spune Radu Toma. Pe langa tariful de generare, "creatorii de site-uri" percep si tarife de intretinere si chiar de redesign.

×
Subiecte în articol: economic