x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani pentru agricultură

Bani pentru agricultură

de Diana Rucinschi    |    25 Sep 2008   •   00:00

În urma rectificării bugetare de ieri, Ministerul Agriculturii a primit suma de 600 de milioane de lei (166 milioane de euro). Cea mai mare parte a banilor alocaţi, respectiv 400 de milioane de lei, sunt pentru realizarea plăţilor din sectorul animal. De asemenea, 200 de milioane de lei vor fi pentru înfiinţarea culturilor agricole de toamnă.



În urma rectificării bugetare de ieri, Ministerul Agriculturii a primit suma de 600 de milioane de lei (166 milioane de euro). Cea mai mare parte a banilor alocaţi, respectiv 400 de milioane de lei, sunt pentru realizarea plăţilor din sectorul animal. De asemenea, 200 de milioane de lei vor fi pentru înfiinţarea culturilor agricole de toamnă. Agricultorii vor primi o subvenţie de 200 de lei pe hectar pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, în limita unei suprafeţe de 120 de hectare pe fermă, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu. “Vom acorda un sprijin financiar sub forma unei subvenţii de 200 lei pe hectar pentru culturile de toamnă cu suprafeţe cuprinse între 1 şi 120 hectare, este vorba de exploataţiile mici şi mijlocii. Suma maximă nu poate depăşi 7.500 euro pentru fiecare beneficiar, indiferent de suprafaţă. În baza estimărilor Ministerului Agriculturii, de această schemă vor beneficia 435.000 de ferme din România şi ajutorul va fi acordat într-o singură tranşă pentru fiecare beneficiar”, a declarat Tăriceanu. Termenul de depunere a cererilor este 15 noiembrie.

MOTORINĂ. Guvernul a suplimentat cu 71,04 milioane lei suma destinată subvenţionării motorinei utilizată pentru lucrările mecanice de înfiinţare a culturilor agricole în anul 2008, a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Fondurile vor fi asigurate de la bugetul Ministerului Agriculturii pe anul 2008. Guvernul a aprobat în luna martie subvenţionarea cu 1 leu/litru a motorinei utilizate pentru lucrările mecanice de înfiinţare a culturilor agricole în anul 2008.

PROIECT. Fermierii ar putea să beneficieze de anul viitor de o nouă reducere a accizei la motorina folosită în agricultură, de la 80,97 euro la 21 de euro la 1.000 de litri, Ministerul Economiei şi Finanţelor urmând să elaboreze procedura de implementare a sprijinului. “Am propus un memorandum, care a fost semnat miercuri şi de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, iar Ministerul Economiei, sprijinit de Ministerul Agriculturii, va trebui ca până la sfârşitul anului să pregătească cadrul pentru ca, începând din 2009, să se poată aplica acciza redusă de 21 de euro pentru 1.000 de litri, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş. În prezent, fermierii primesc o subvenţie de un leu pe litru pentru motorina folosită la lucrările agricole de toamnă şi plătesc o acciză redusă, de 80,97 euro la 1.000 litri.

×
Subiecte în articol: economic