x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani pentru Dacii

Bani pentru Dacii

de Vali Blanaru    |    25 Mai 2007   •   00:00
Bani pentru Dacii

După 17 ani, cei care au depus la CEC bani pentru achiziţionarea de maşini Dacia vor fi despăgubiţi cu titluri de stat. Legea iniţiată de Partidul Conservator a fost promulgată de preşedinte şi va fi publicată in Monitorul Oficial.

Â
Preşedintele interimar Nicolae Văcăroiu a semnat ieri decretul de promulgare a legii privind despăgubirea celor care au depus bani la CEC in vederea cumpărării de autoturisme Dacia. Despăgubirile vor fi acordate incepănd de anul viitor şi vor consta in titluri de stat cu maturitatea intre unu şi doi ani, potrivit legii iniţiate de Partidul Conservator, şi adoptată de Camera Deputaţilor la data de 8 mai. Iniţiativa legislativă a PC a fost adoptată cu numai un vot impotrivă, majoritatea deputaţilor arătănd că este benefică şi reparatorie.

Â
DESPĂGUBIRI. Persoanele care au depus la CEC, pănă la 1 noiembrie 1990, sume de bani pentru achiziţionarea de autoturisme Dacia sunt indreptăţite să primească despăgubiri, potrivit legii. Fiecare deponent va primi inapoi suma depusă indexată cu rata inflaţiei din care se deduce dobănda legală bonificată de CEC. Potrivit cifrelor avansate de ministrul Economiei şi Finanţelor, liberalul Varujan Vosganian, cei care au depus suma integrală de 70.000 de lei vechi vor primi echivalentul a 3.500-3.800 de euro. Şi cei care au avut depuse sume mai mici vor primi despăgubiri proporţional cu sumele economisite. In total, pentru despăgubirea celor peste 35.000 de deponenţi CEC efortul bugetar s-ar ridica la peste 100 de milioane de euro, potrivit calculelor făcute de Vosganian.

Valorile respective au fost contestate de reprezentanţii asociaţiilor păgubiţilor, care susţin că, potrivit calculelor proprii, cei care au economisit 70.000 de lei vechi ar avea dreptul să primească echivalentul a 5.700 de euro.

Â
Valoarea reală a despăgubirilor se va cunoaşte de abia după ce Finanţele vor adopta normele metodologice de aplicare a legii. Ministerul tebuie să emită in 60 de zile normele metodologice. "In 60 de zile urmează să se dea normele, vom primi de la Institutul Naţional de Statistică şi dimensiunea inflaţiei, pănă in momentul in care s-a emis legea şi vom face toate calculele pentru a urma reglementările cuprinse in lege", a afirmat Vosganian.

Â

Procese

Inainte de ’89 singura modalitate de a-ţi cumpăra o Dacie era depunerea la CEC a contravalorii acesteia, după care deponentul aştepta să-i vină răndul să primească maşina. După ’90, Guvernul a decis majorarea preţului automobilelor şi livrarea directă, fără listă. Păgubiţii s-au asociat in mai multe organizaţii şi au intentat procese. Deşi au căştigat pe fond, au pierdut la Curtea de Apel Bucureşti, care a considerat că suma depusă in contul CEC nu avea ca efect intocmirea unui contract de vănzare, ci reprezenta un mijloc de economisire. Şirul proceselor a continuat la Curtea Drepturilor Omului de la Strasbourg, dar, deoarece avocaţii păgubiţilor nu au ştiut cum să formuleze petiţia, cererea a fost respinsă. In paralel cu şirul proceselor, Parlamentul a dezbătut mai multe iniţiative legislative de despăgubire a deponenţilor. Ultima dintre ele, iniţiată de Partidul Conservator, a reuşit să intrunească votul majorităţii deputaţilor. Peste 32.000 de persoane se află in situaţia de a primi despăgubiri pentru sumele economisite.

Â

×
Subiecte în articol: economic