x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani pentru zile negre

Bani pentru zile negre

de Daniela Ivan    |    14 Noi 2007   •   00:00
Bani pentru zile negre
Sursa foto: Karina Knapek/

Romănii preferă să străngă banii la saltea pentru a-şi ajuta copiii sau pentru a-şi cumpăra bunuri. Grosul banilor economisiţi provine din salarii şi pensii şi doar intr-o mică măsură din alte surse.

ECONOMII - Depozitul mediu din bănci nu trece de 3.300 lei


Romănii preferă să străngă banii la saltea pentru a-şi ajuta copiii sau pentru a-şi cumpăra bunuri. Grosul banilor economisiţi provine din salarii şi pensii şi doar intr-o mică măsură din alte surse.

Principala formă de economisire pentru 33,2% dintre romăni este să ţină banii in casă, conform unui sondaj efectuat de Metro Media Transilvania, la comanda Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. "Considerăm că principalul motiv pentru această alegere il reprezintă sumele mici pe care le poate economisi o mare parte din romăni", a explicat directorul Fondului, Alexandru Matei. Pe locul doi se situează depozitele in lei, in proporţie de 21,3%, urmate de conturile curente in lei, in proporţie de 11,9%, şi de cardurile de debit, in proporţie de 8,8%.

MOTIVAŢIE. Cei mai mulţi oameni (19%) străng banii pentru a-şi ajuta copii sau alte rude. Pentru 15% dintre respondenţii sondajului, motivaţia este achiziţionarea de bunuri, iar pentru 9% - problemele de sănătate şi medicamentele. Doar 7% dintre romăni străng banii pentru concedii şi vacanţe, la fel şi pentru investiţii in locuinţe sau renovări. Sumele economisite lunar se incadrează in cazul a circa jumătate din cei care economisesc pănă la 100 de lei, numai 5% dintre aceştia reuşind să pună deoparte mai mult de 500 de lei. Insă 44% dintre romăni nu reuşesc să economisească niciodată şi doar 2% dintre respondenţi reuşesc să economisească uşor.

SURSE. Principalele surse de venit sunt salariul şi pensiile. Surprinzător, foarte puţini oameni străng bani din afaceri, chirii sau colaborări. E drept că şi valoarea depozitului mediu pentru persoanele fizice este foarte redusă, de numai 3.300 de lei, ceea ce explică intr-o anumită măsură şi comportamentul subiecţilor care au participat la sondaj. Cea mai sigură formă de economisire este investiţia imobiliară, susţine o treime dintre respondenţi. După investiţiile realizate in imobiliare sunt preferate, in proporţii egale, de 22%, depozitele la bănci şi investiţiile in aur.

daniela.ivan@jurnalul.ro

Statistică

Stocul depozitelor totale deţinut de persoanele fizice se ridica la 54.205,6 miliarde de lei la finele semestrului 1 din 2007. Această sumă era deţinută de 16.590.237 de persoane, conform buletinului semestrial intocmit de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Valoarea totală a depozitelor bancare (persoane fizice plus firme) a ajuns la sfărşitul lunii septembrie la 184,72 miliarde de lei, in creştere cu 51% faţă de nivelul de 121,89 miliarde de lei inregistrat la finele anului trecut.

×
Subiecte în articol: economic