x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani spalati - 500 de milioane de euro sub lupa

Bani spalati - 500 de milioane de euro sub lupa

de Adrian Mihai    |    20 Iul 2006   •   00:00
Bani spalati - 500 de milioane de euro sub lupa

In Romania se suspecteaza spalarea a 500 de milioane de euro anual. Tranzactiile de pe piata de capital intra si ele in vizorul Oficiului pentru Spalarea Banilor alaturi de crima organizata si infractiunile economice.

Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) a primit anul acesta peste 3.000 de sesizari privind tranzactiile suspecte. Media anuala a sumelor suspecte de a fi spalate in ultimii doi ani este de 500 de milioane de euro. In categoria tranzactiilor suspecte sunt si sume de cateva sute de euro, dar si de milioane de euro. "Se spala banii venind din infractiuni economice, incepem sa descoperim ca avem si situatii in care se spala banii din crima organizata, in special din traficul de droguri si persoane, iar o ultima zona in care se intensifica acest fenomen este piata de capital", a declarat ieri procurorul Laura Lavric, membru al ONPCSB. "Se simte nevoia ca autoritatea de supraveghere a pietei de capital sa-si adapteze reglementarile la noile cerinte. Noi nu putem interveni cu reglementare pe piata de capital, pentru ca nu suntem abilitati de lege", considera Adriana Popa (foto), presedintele institutiei. Ea apreciaza ca ar fi nevoie de o "accentuare a partii de prevenire si de depistare in timp a vulnerabilitatilor la risc".

TERORISM. Cazurile de spalare de bani suspecte de implicatii teroriste sunt "foarte putine", a declarat ieri Nicolae Fuiorea, purtatorul de cuvant al Oficiului, care a apreciat ca din acest punct ce vedere "nu suntem o tara vulnerabila". Noua dintre sesizarile trimise de Oficiu Parchetului anul acesta s-au materializat in rechizitoriu, in timp ce pe tot parcursul anului trecut numarul acestora a fost de 11. Potrivit presedintelui institutiei, calitatea activitatii a crescut si ea. "Conducerea Oficiului s-a axat pe calitatea informatiilor transmise la Parchet, astfel incat Parchetul sa poata sa-si constituie probe certe de spalare de bani", a aratat Popa. Oficiul va investi cateva milioane de euro intr-un sistem IT care sa permita colectarea online a datelor de la institutiile care raporteaza tranzactiile.

×
Subiecte în articol: economic