x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banii de pensii vor ajunge în străinătate

Banii de pensii vor ajunge în străinătate

de Daniela Ivan    |    12 Iul 2016   •   19:40
Banii de pensii vor ajunge în străinătate
Sursa foto: Adrian Manolache

Bursa de la Bucureşti este prea puţin lichidă şi are prea puţine companii pentru nevoile fondurilor de pensii, care administrează deja 6,5 miliarde de euro. Peste doi-trei ani, aceste fonduri vor gestiona  active de aproape 10 miliarde de euro, iar administratorii atrag atenţia că nu vor avea în ce să plaseze tot acest bănet.

Lichiditatea redusă a pieței locale de capital și incertitudinea unor noi listări de companii de stat cu istoric pozitiv vor determina administatorii fondurilor de pensii să își majoreze expunerea pe titluri din afara țării, a declarat directorul general al BCR Pensii, Radu Crăciun. “Bursa locală devine din ce în ce mai mică pentru fondurile de pensii și asta va fi o provocare pentru România peste 2 – 3 ani”, a explicat Crăciun. Acesta a mai spus că listarea companiilor de stat este o soluție, dar acest proces nu presupune imediat și cumpărarea de acțiuni.“Se vorbește de Hidroelectrica, dar această companie nu are un istoric pozitiv. S-a vorbit și de Tarom, dar de ce ai cumpăra acțiuni la o companie pe minus de ani de zile. Pe scurt, calitatea companiilor de stat nu este una prea bună, nu te determină să cumperi acţiuni”, a spus Crăciun. În plus, nici lichiditatea redusă nu este un avantaj."Fondurile de pensii au active marcate la piaţă zilnic. Volatilitatea zilnică a pieţei se va răsfrânge asupra performanţei fondurilor de pensii, care va fi şi ea volatilă. Fondurile de pensii nu pot fi imune la volatilitatea pieţelor locale şi internaţionale, dar în economia a şase ani de existenţă evoluţiile recente nu au un impact semnificativ. 2016 este un an complicat pentru toţi investitorii”, a mai declarat directorul general BCR-Pensii.

 

“Ce facem cu acești bani dacă nu avem noi listări la Bursă? Ideal ar fi să-i păstrăm în țară. O soluție ar fi emiterea de obligațiuni pentru finanțarea lucrărilor de infrastructură. Fondurile de pensii ar putea participa, alături de BEI și BERD, şi la împrumuturile sindicalizate, dar pentru asta trebuie schimbată legislaţia” Radu Crăciun

 

 

BCR a câştigat din aur

Fondurile de pensii private BCR au achiziţionat aur cu o zi înainte de referendumul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar deţinerile în aur le-au adus un câştig de 10%, potrivit directorului general al societăţii. Cele două fonduri de pensii private administrate de BCR Pensii - FPAP BCR pe Pilonul II şi BCR Plus pe Pilonul III al pensiilor facultative - aveau la sfârşitul lunii mai 2016 o valoare a activelor nete administrate de 1,66 miliarde lei şi respectiv 226,8 milioane lei, iar ponderea aurului era de 0,24% în portofoliul fiecăruia din cele două fonduri.  După achiziţiile de aur realizate înaintea referendumului din Marea Britanie, ponderea aurului în portofoliul celor două fonduri de pensii BCR a ajuns la circa 1%.

×