Misiunea FMI va pleca de la Bucureşti la Viena, unde va discuta joi cu preşedinţii grupurilor-mamă ale primelor 10 bănci din România.
"Fondul se va întâlni cu preşedinţii Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Société Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus şi încă una, pentru a vedea ce vor să facă în România şi pentru a obţine un angajament că vor susţine în continuare băncile de pe piaţa locală", au declarat pentru Mediafax surse bancare. "La întâlnirea de la Viena vor participa şi preşedinţii de bancă din România, şi probabil reprezentanţi ai BNR", au adăugat sursele.
GROSUL FONDURILOR
Cea mai mare parte din suma împrumutată, circa 13 miliarde de euro, va proveni de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale. Alte 4 miliarde de euro vor proveni din facilitatea de asistenţă pe termen mediu, al cărei plafon s-a dublat, potrivit unei înţelegeri în cadrul Consiliului European. Practic, nu este vorba de bani propriu-zişi, ca în cazul fondurilor structurale, ci despre obligaţiuni emise cu garanţie comunitară pe piaţa de capital. Aceleaşi surse au afirmat că România va mai primi 1 miliard de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi încă 1 miliard de la Banca Mondială. Reprezentanţii instituţiilor financiare şi cei ai Guvernului au găsit şi o modalitate cum vor fi împărţiţi banii, în funcţie de sursa lor. "Banii de la FMI vor merge la Banca Naţională, cei de la Comisia europeană şi Banca Mondială la Ministerul Finanţelor, iar banii de la BEI la bănci, pentru finanţare privată", au precizat sursele citate. Acestea au precizat că suma de 10 miliarde de euro nu este bătută în cuie, negocierile fiind încă în desfăşurare neexistând cifre finale.
Citește pe Antena3.ro