x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu: BNR substituie lipsa de coerenţă a politicului

Băsescu: BNR substituie lipsa de coerenţă a politicului

de Vali Blanaru    |    07 Sep 2010   •   00:00
Băsescu: BNR substituie lipsa de coerenţă a politicului
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seară, la un eveniment organizat cu ocazia sărbătoririi a 130 de ani de activitate a BNR, că în ultimii 20 de ani politicul a "împins" în spatele Băncii Naţionale responsabilitatea menţinerii stabilităţii macroeconomice a ţării, iar Banca Centrală a fost pusă în situaţia de a substitui lipsa de coerenţă a deciziilor politice.

"În ultimii 20 de ani, Banca Naţională a fost un catalizator al proceselor de transformare a economiei româneşti, de trecere la economia de piaţă şi, în acelaşi timp, este un stâlp al stabilităţii preţurilor şi al stabilităţii monetare a ţării. BNR a fost unul dintre amortizoarele acestor dificultăţi, fie că au fost dificultăţi generate de situaţie economică, socială şi, de multe ori, de situaţia politică a ţării. Nu întotdeauna politicul a reuşit să fie responsabil şi de prea multe ori politicul a împins în spatele BNR responsabilitatea menţinerii stabilităţii macroeconomice a ţării. Şi acum, ca şi în numeroase alte dăţi în ultimii 20 de ani, Banca Naţională a fost chemată să substituie lipsa de coerenţă a deciziilor politice", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai arătat că România se află într-un efort consistent de ajustare economică, de restabilire a echilibrelor macroeconomice, iar "avangarda" acestui efort este Banca Naţională a României.
Guvernatorul Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, şi cel al Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu (foto), au declarat că nu există un substitut valid pentru politici economice sănătoase şi coerente, mai ales în contextul crizei financiare internaţionale.

"Nu există timp pentru a ne amăgi în nici o privinţă. Rămâne esenţial atât pentru România, cât şi pentru celelalte economii să parcurgă procesul de reformă într-un mod foarte activ şi să facă loc pentru evoluţii macroeconomice sustenabile, incluzând o politică fiscală sănătoasă, atât de esenţiale pe termen mediu", a spus Trichet în deschiderea concertului aniversar. El a arătat că toţi actorii politicii economice, fără excepţie, trebuie să fie angajaţi în atingerea acestui scop.

Anterior, guvernatoul BNR a avut în discursul său un mesaj similar, avertizând că nu există un înlocuitor valid al politicilor economice coerente, mai ales în contextul crizei economice şi financiare internaţională.
"Corectarea erorilor de politică economică este, peste tot în lume, dureroasă, de multe ori greu de înţeles de public şi inerent târzie. Dezvoltarea durabilă, sustenabilă a României depinde de coerenţa politicilor economice, iar strategia de adoptare a euro în anii următori poate fi catalizatorul care să asigure această coerenţă", a spus Isărescu.

×
Subiecte în articol: economic