x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu dă ordin să-i îmbogăţească pe speculatorii de la Fondul Proprietatea.

Băsescu dă ordin să-i îmbogăţească pe speculatorii de la Fondul Proprietatea.

de Eliza Popa    |    22 Iun 2011   •   21:00
Băsescu dă ordin să-i îmbogăţească pe speculatorii de la Fondul Proprietatea.

La data de 10 iunie, presedintele Traian Basescu a retrimis Parlamentului spre reexaminare Legea care obliga statul sa listeze minimum 5% din actiunile la companiile sale.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale, statul deja avea obligatia prin Legea 247/2005 sa initieze derularea de oferte publice initiale pana cel tarziu la 31 decembrie 2008. Cum tot statul a lalait treaba ani buni, listarile s-au lasat asteptate, ajungand pe bursa doar Transelectrica si Transgaz. Asadar, Parlamentul a votat un nou termen, 31 decembrie 2014.

Doar ca Basescu considera ca este oportuna finalizarea 'in cel mai scurt timp' a procedurilor pentru ad­mi­te­rea la tranzactionare la Bursa de Va­lori Bucuresti a companiilor din por­to­foliul 'Fondul Proprietatea' in care statul roman este actionar majoritar.
La motivatie, Administratia Prezidentiala spune ca 'acest lucru va contribui in mod semnificativ la cresterea pretului actiunilor «Fondul Proprie­ta­tea», oferind statului roman re­sur­sele necesare pentru acoperirea ce­re­ri­lor de despagubire pentru cat mai multi fosti proprietari care si-au pierdut proprietatile in perioada comunista'. Practic, prin acest articol dintr-un act normativ, Basescu indica o vi­i­­toare crestere a pretului actiunilor. Sta­tul este direct interesat de crestere, deoarece despagubirile facute de Agentia Nationala de Restutuire a Pro­­prietatilor face conversia despa­gu­birilor la un pret care este media pon­derata a pretului actiunilor pe ul­timele 60 de zile de tranzactio­na­re.

Autoritatilor le convine si pentru ca au de gand vanda partial mai multe pachete de actiuni la companiile sale pe bursa, pentru a finanta pensiile si salariile bugetarilor. Astfel, se stipu­lea­za la aricolul al treilea 'privatiza­rea participatiilor statului roman prin intermediul Bursei de Valori asigura gradul de transparenta necesar atat procesului de privatizare, cat si al ac­tu­lui de administrare'. In perioada ur­matoare trebuie listate pachete sem­nificative din 'perlele' economiei ro­manesti, respectiv Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Aeroporturi Bucuresti.

Operatiunea 'cuponiada' in varianta anilor 2000
Jurnalul National a relatat in dese randuri cum o serie de politicieni autohtoni au cumparat actiuni pe piata gri. Printre acestia ii gasim pe Ionut Popescu si Verestoy Attila. Pana de curand, si fostul premier Calin Popescu Tariceanu a avut, dar, potrivit propriei declaratii de ave­re, le-a vandut si a incasat pe ele 112.946 de lei. Veres­toy are 13 milioane de actiuni. Ionut Popescu avea, in 2009, 0,1168% din titlurile FP, conform declaratiei sale de avere din 14 ianuarie 2010. Cristian Paul, sotul consilierului primului-ministru Andreea Paul Vass, are si el 100.000 de actiuni la FP, conform declaratiei de avere depusa la 22 decembrie 2010. In 2009, titlurile FP se tranzactionau pe piata gri la 0,15 lei pe unitate, fata de valoarea nominala de 1 leu. Acum, pe bursa, pretul se invarte undeva la 0,6 lei. Cine ar fi investit 100.000 de euro la acel minim istoric acum ar fi avut 400.000 de euro. Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 pentru a despagubi acei proprietari care au fost deposedati de bunurile lor in mod abuziv de fostul regim comunist.
FP detine actiuni la crema industriei si energiei romanesti, precum Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, filialele Electrica neprivatizate sau Alro.

×
Subiecte în articol: economia