Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, că Guvernul trebuie să împrumute două miliarde de euro până la sfârşitul anului şi că nu ştie dacă va exista o asemenea resursă pe piaţa internă, afirmând totodată că obiectivul de deficit bugetar negociat cu FMI este sub semnul întrebării.
"Fondul trebuia să facă evaluarea României acum vreo trei săptămâni şi nu acum şi asta ar fi însemnat primirea tranşei de la Fond de 1,5 miliarde în noiembrie, iar cea de la UE, încă un miliard, în decembrie", a precizat Băsescu, într-o emisiune difuzată de TVR1.
El a menţionat că nevoile de finanţare ale bugetului statului sunt de 3,5 miliarde euro până la sfârşitul anului, iar din aceste tranşe s-ar fi obţinut 2,5 miliarde, iar Ministerul Finanţelor ar mai fi trebuit să împrumute încă un miliard, probabil de pe piaţa internă.
"În momentul de faţă, datorită întârzierii cu care a sosit Fondul ca urmare a căderii Guvernului, noi nu mai putem încasa prima tranşă de la Fond în noiembrie, ci în decembrie, iar impicit tranşa de la UE vine în ianuarie, deci Guvernul trebuie să găsească două miliarde în loc de un miliard până la 31 decembrie. Deja situaţia este critică", a continuat şeful statului.
Întrebat dacă se vor împrumuta aceşti bani de pe piaţa internă, Băsescu a răspuns: "Nu ştiu dacă va exista o asemenea resursă pe piaţa internă".
El a mai spus că, din cauza amânării deciziei Curţii Constituţionale cu privire la sesizările referitoare la legile pe care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea, "suntem sub semnul întrebării şi cu obiectivul de deficit bugetar".
"După părerea mea, sunt dificultăţi în negocierea modificărilor la acord, care trebuie făcute", a mai spus el.
Întrebat ce anume trebuie renegociat şi dacă este vorba de deficit, Băsescu a spus: "Acesta este incert, dar, în mod categoric, prin nepromulgarea legii cu reducerea agenţiilor fondul de salarii este mai mare decât prevăzut în acord şi ca perspectivă pentru bugetul anului următor, pentru că acesta era obiectivul, să se opereze reduceri de costuri cu personalul bugetar în 2009, urmând ca acest lucru să fie luat în consideraţie în bugetul din 2010. În momentul de faţă, Guvernul nu poate face un buget care să excludă agenţiile din anvelopa de salarizare. Şi trebuie negociat cu Fondul. Ce se întâmplă. Dacă ne dă o păsuire".
Solicitat să precizeze cât crede că va fi deficitul, şeful statului a răspuns: "Nu ştiu, este foarte greu de evaluat, dar este clar că discutăm de câteva sute de milioane de euro în plus".
El a menţionat totodată că legea răspunderii fiscale nu mai poate fi adoptată, iar legea pensiilor este sub semnul întrebării. "Sunt trei lucruri care trebuie rescadenţate ca obligaţii asumate de Guvern", a precizat el.
Întrebat cine îşi poate asuma noi termene în relaţia în Fondul, preşedintele Băsescu a arătat că este nevoie rapid de Guvernul Croitoru.
"Avem nevoie de Guvernul Crotitoru repede, iar faptul ca s-a tergiversat atât evaluarea miniştrilor în comisiile Parlamentului, faptul că s-a fixat discutarea Guvernului tocmai miercuri, săptămâna viitoare, arată iresponsabilitate şi rea voinţă. Nu e o luptă cu mine, este o luptă cu românii ceea ce fac PSD, PNL şi UDMR", a susţinut Băsescu.
Referitor la faptul că opoziţia susţine că de fapt doreşte să menţină în funcţie Guvernul Boc până la alegeri, Băsescu a spus că va demonstra că lucrurile nu stau astfel.
"Eu voi proba că nu doresc să menţin Guvernul Boc în funcţie şi, bazat pe evoluţiile care au avut loc în ultima perioadă, voi desemna foarte rapid un al doilea premier", a afirmat el.
Delegaţia FMI se află în România pentru a doua revizuire a acordului şi s-a întâlnit, miercuri, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, având şi o primă discuţie, la nivel de experţi, cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice. De asemenea, ministrul Gheorghe Pogea a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanţi ai FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Amânarea deciziei privind concediul fără plată al bugetarilor va pune presiune pe cheltuielile de personal şi va fi nevoie de măsuri compensatorii pentru ca deficitul bugetar să se încadreze în ţinta negociată cu FMI, de 7,3% din PIB, a declarat ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea.
Curtea Constituţională (CC) a amânat, miercuri, pentru 9 decembrie, discuţiile pe sesizările (PNL) privind legile reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice, a educaţiei şi a salarizării unice pentru bugetari, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament în 15 septembrie.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro