x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu: România trebuie să treacă în Constituţie prevederile privind bugetul

Băsescu: România trebuie să treacă în Constituţie prevederile privind bugetul

de Mediafax    |    09 Dec 2011   •   14:36



Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania trebuie sa treaca in Constitutie, si nu in alt act normativ, prevederile privind bugetul si deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.

Presedintele Basescu a subliniat ca una dintre prevederile acordului se refera la obligatia statelor care adera la acesta de a include in legislatia nationala angajamentul pentru "buget national echilibrat si in surplus", ceea ce inseamna ca deficitul structurat nu trebuie sa depaseasca 0,5% din PIB.

Seful statului a mentionat ca actul normativ prevazut in acord pentru inscrierea acestei prevederi, "in cel mai scurt timp", este "Constitutia sau o lege echivalenta cu Constitutia". El a precizat ca introducerea prevederii in Constitutie sau intr-un act echivalent va fi constatata de Curtea de justitie a UE.

"Marea problema legata de acest deficit structural de 0,5% este ca el trebuie introdus intr-un act normativ care se numeste Constitutie a statelor membre in cel mai scurt timp. Poate fi un substitut pentru Constitutie daca este vorba de o lege echivalenta cu Constitutia. Iar acest lucru il poate constata numai instanta Uniunii Europene - Curtea de Justitie a Uniunii Europene, daca prevederea legala a fost introdusa intr-un act normativ care poate fi Constitutia sau un act normativ echivalent", a spus Basescu.

El a mentionat ca "Romania nu are un astfel de act normativ echivalent cu Constitutia".

"Unii ar putea fi tentati sa spuna sa introducem intr-o lege organica, nu pentru ca nu e echivalenta Constitutiei. Constitutia se poate revizui cu un vot in Parlament de minim doua treimi, ori legile organice trec cu jumatate plus unu din votul parlamentarilor si Constitutia se revizuieste prin referendum, ori nicio lege organica nu mai e adoptata prin referedum. Nu ne putem juca cu revizuirea Constitutiei. Iata cum a venit UE si ne spune «Domnul presedinte, pare ca ai fost inspirat ca ai trimis proiectul de revizuire a Constitutiei in Parlament». E o paranteza, e o gluma, dar acesta e adevarul. Nu putem fi credibili decat cu introducerea in Constitutie a acestei obligatii", a spus Basescu.

Potrivit sefului statului, niciun politician nu ar trebui sa se joace cu termenii.

"Romania nu are act echivalent cu Constitutia, si aici niciun politician nu ar trebui sa se joace. (...) Take it or leave it", a mai spus Basescu.

El a adaugat: "Uite cum a venit UE si pare a spune «Domnule presedinte, pare sa fi fost inspirat ca ai trimis proiectul de revizuire a Constitutiei la Parlament". Presedintele a spus ca aceasta este o gluma.

×