x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bătălie pentru gazele turkmene

Bătălie pentru gazele turkmene

17 Mar 2008   •   00:00

Gazul natural din Turkmenistan este la mare căutare în aceste zile. După intenţia de a alimenta gazoductul european Nabucco din acest stat, mai multe ţări tânjesc acum după rezervele sale.

Gazul natural din Turkmenistan este la mare căutare în aceste zile. După intenţia de a alimenta gazoductul european Nabucco din acest stat, mai multe ţări tânjesc acum după rezervele sale. Turkmenistanul construieşte o conductă care ar trebui să transporte anual 40 de miliarde de metri cubi de gaze naturale către China, pe un traseu care să nu ajungă prin Rusia. În acelaşi timp, oficialii discută realizarea unei conducte care să traverseze Afganistanul către Pakistan şi India. Pe lângă acestea, mai trebuie realizată şi conducta Transcaspică, care ar fi trebuit să lege între ele cele mai bogate state în gaze naturale din regiune: Turkmenistanul, Kazahstanul şi Azerbaidjanul.

 

NECESAR. Această conductă este complementară proiectului european Nabucco. Gazoductul sprijinit de Uniunea Europeană trebuie să pornească din Turcia, să traverseze cinci state pentru a ajunge apoi la centrul de depozitare de la Baumgartden, din Austria. Alimentarea acestuia ar trebui să se facă cu gaze din Asia Centrală plus Azerbaidjan. Săptămâna trecută, România a semnat un acord de parteneriat cu Azerbaidjanul, în principal în domeniul energetic. Oficialii acestui stat au declarat atunci că toată producţia anuală de gaze naturale a Azerbaidjanului este contractată. Surse apropiate negocierilor ne-au precizat că Azerbaidjanul ar putea produce singur “jumătate din necesarul de 31 de miliarde de metri cubi de gaz pentru Nabucco”. Pentru aceasta însă este nevoie de investiţii în sectoarele de explorare, producţie şi depozitare în acest stat, după cum au precizat oficialii acestui stat prezenţi la Bucureşti. Mai multe companii româneşti au proiecte în Azerbaidjan: Romgaz doreşte să construiască depozite de gaze naturale, în vreme ce Petrom intenţionează să exploateze câmpuri de hidrocarburi. În condiţiile în care gazul iranian nu este dorit pentru a fi pompat la Nabucco, circa 16 miliarde de metri cubi de gaz trebuie să fie asiguraţi din Asia Centrală. Iranul este cel de-al doilea stat din lume în ceea ce priveşte rezervele de gaz, după Rusia, şi este sprijinit de Turcia pentru a furniza gaz pentru Nabucco. În cazul în care gazul azer nu este de ajuns pentru a asigura funcţionarea conductei, este vitală construirea acestei conducte Transcaspice, pentru ca gazele din Turkmenistan să ajungă în Europa.

 

PREŢ. Săptămâna trecută, Gazprom a anunţat că a fost înştiinţat de statele din Asia Centrală (Kazahstan, Turkmenistan şi Uzbekistan) că acestea vor livra din 2009 gazele naturale la preţul pieţei. Gazprom furnizează Europei gaze la acest preţ al pieţei, care se menţine la niveluri înalte din cauza cotaţiilor ridicate ale barilului de ţiţei. Tarifele Gazprom către Europa sunt situate între 300 şi 380 dolari pe mia de metri cubi, în vreme ce gigantul rus cumpără de la companiile de stat din Asia Centrală la preţuri situate între 100 şi 160 dolari pe mia de metri cubi. Aceste gaze sunt livrate în principal în Ucraina, cu care Rusia a avut recent un conflict în privinţa alimentării cu gaze, dar şi în Europa.
Cum gazul turkmen este solicitat şi de Rusia, UE, China, dar şi India şi Pakistan, statul a angajat o firmă de audit pentru a estima cât mai exact rezervele sale, din moment ce mai mulţi analişti puneau în discuţie faptul că Turkmenistanul nu va produce destul gaz pentru a alimenta toate aceste conducte.



PRIM PAS. Turkmenistanul nu a prezentat niciodată oficial rezervele sale de gaze, dar surse guvernamentale din acest stat, citate de Reuters, au precizat că acestea ar ajunge la 22,4 trilioane de metri cubi, de aproape zece ori mai mult decât estimarea British Petroleum, de 2,9 trilioane metri cubi.
Pentru comparaţie, Rusia are rezerve estimate de 47,65 trilioane de metri cubi, iar Iranul de 28,13 trilioane metri cubi.
Din cauza izolării politice, Turkmenistanului îi este greu să atragă investitori internaţionali care să dezvolte noi câmpuri de extracţie a gazelor naturale în lipsa unui raport internaţional de audit.
Kurbanguly Berdymukhamedov, preşedintele turkmen, a precizat că în 2007 Turkmenistanul a produs 72,3 miliarde de metri cubi de gaz şi are în plan mărirea capacităţii pentru anul acesta la 81,5 miliarde de metri cubi. Anual, Turkmenistanul exportă 50 de miliarde de metri cubi gigantului rus Gazprom.



×
Subiecte în articol: economic metri stat gaze cubi