x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bazin de inot din obligatiuni

Bazin de inot din obligatiuni

08 Iun 2004   •   00:00

BUSINESS

Cea de-a doua emisiune de obligatiuni a municipiului Bacau (in valoare de 89,5 miliarde lei), lansata ieri, se desfasoara intre 7 si 18 iunie 2004, fiind derulata prin Grupul BCR. Fondurile rezultate vor finanta modernizarea bazinului de inot al orasului.
VLAD MATEI

Maturitatea obligatiunilor este de patru ani, iar principalul va fi rambursat in patru rate anuale egale. Dobanda aferenta va fi platita semestrial, rata ei va fi flotanta si va fi calculata incepand cu prima zi de la expirarea perioadei de subscriere. Pentru prima perioada, 19 iunie 2004 - 13 martie 2005, rata dobanzii va fi de 21%/an.

GARANTIE. Municipiul Bacau garanteaza plata integrala a principalului si a dobanzilor obligatiunilor cu parte din creantele pe care le are de incasat (veniturile propriii aferente bugetelor locale pe anii 2004, 2005, 2006, 2007 si 2008) prin cesionarea lor. Veniturile care se constituie in garantie si care sunt incasate la bugetul local vor fi supuse conditiilor Acordului de Garantare prezentat in prospectul de emisiune, care se va aplica cu prioritate fata de orice revendicari ale unor ulteriori terti catre Primaria Municipiului Bacau, indiferent daca aceste terte parti cunosc sau nu cunosc prevederile documentului incheiat intre primar si investitori.

RANDAMENT. In ultimii ani, obligatiunile municipale si-au recastigat atractivitatea in fata emitentilor autoritati locale si a investitorilor, datorita faptului ca asigura un randament mai bun decat la investitiile cu profil de risc similar. Pana acum, Predeal, Alba-Iulia, Cluj, Sebes sau Bacau au apelat la aceasta modalitate de finantare prin piata de capital. Ofertele de vanzare, desi planificate si autorizate ar dura doua saptamani, se inchid de regula in cateva zile datorita vanzarii integrale inainte de termen. Proiectele de investitii de interes local finantate pana acum au fost variate de la obiective turistice (partii de schi, instalatii de zapada artificiala, instalatii de transport pe cablu sau refacere de faleze) pana la reparatii de obiective culturale, alimentari cu apa, canalizari si strazi.

LIDER

Valoarea totala a obligatiunilor municipale emise in Romania, exceptand-o pe a doua a Bacaului, aflata in curs de derulare, este de 664 miliarde lei. Titluri de valoare insumand?? urmeaza a fi emise in lunile iunie - iulie. Grupul BCR este lider pe piata obligatiunilor municipale din Romania, cu aproximativ 400 miliarde lei, iar VMB Partners este consultantul care a dirijat majoritatea acestor emisiuni.

×
Subiecte în articol: economic