x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cele patru "arme" ale Chinei in razboiul comercial cu SUA

Cele patru "arme" ale Chinei in razboiul comercial cu SUA

01 Aug 2018   •   13:43
Cele patru "arme" ale Chinei in razboiul comercial cu SUA

Războiul comercial dintre Statele Unite şi China, care nu da semne de relaxare, s-a limitat doar la taxe vamale, dar, la nevoie, există şi alte arme ce pot răni grav adversarul. Cele mai mari economii ale lumii ameninţa că vor continua să îşi impună taxe pentru produse.

 

Confruntările se produc vin pe fondul de incertitudine privind negocierilor nucleare dintre SUA şi Coreea de Nord, iar Donald Trump a invinuit China, principalul aliat al Phenianului, de stagnarea discutiilor. Taxele vamale sunt doar vârful icebergului? Ce arme ar putea folosi Xi Jinping pentru a-l confrunta pe Trump, în afară de taxe?", întreabă BBC Mundo. 

1. Complicarea "vieţii" companiilor din SUA 

Exista mai multe cai de transforma in cosmar viata unei companii, cum ar fi, de exemplu, crearea de dificultăţi la vamă, complicarea reglementărilor, creşterea costurilor. "China are istorie la acest capitol şi este clar o preocupare pentru afacerile americane", a comentat Mary Lovely, profesor de Economie la Universitatea Siracusa şi cercetător la Peterson Institute for International Economics. 

"Deşi s-au elaborat rapoarte vizand acest tip de bariere împotriva firmelor americane, nu există motive să credem că lucrurile vor evolua dupa un astfel de scenariu, largă, cel puţin nu deocamdată. Pentru ambele părţi utilizarea unor strategii non-taxe are un mare cost", a explicat Lovely, adăugând că "astfel de măsuri reduc probabilitatea ca exportatorii să facă investiţiile necesare pentru pieţele din SUA şi China". 

Totodată, "reduc concurenţa, cresc preţurile şi diminuează opţiunile consumatorilor". "China este focusată pe încercarea de a izola Statele Unite, mai mult decât pe modificarea cursului de schimb sau hărţuirea investitorilor străini", a adăugat ea. 

2. Izolarea SUA 

China ar putea încerca să câştige timp. Daca Xi Jinping are planuri de a rămâne la putere, nu există presiune din partea altor contracandidaţi de a obţine rezultate imediate. Se poate mişca mai lent, consolidând alianţe comerciale cu alţi parteneri, în încercarea de a izola SUA. 

Aşa s-ar explica în parte, consideră analiştii, apropierea Beijingului de Europa, alte ţări asiatice şi America Latină. Ar putea, inclusiv, să adere la Acordul Transpacific de Cooperare Economică, din care Washingtonul s-a retras, printre alte opţiuni de asociere comercială. 

Şi, deoarece Trump a intrat în dispute comerciale cu Uniunea Europeană, Canada şi Mexic, Beijingul priveşte cu interes posibilitatea de a deschide noi acorduri. 

3. Devalorizarea yuanului 

În cazul în care China va decide să lanseze un atac frontal, şi-ar putea devaloriza moneda, dar este o decizie foarte dificil de luat. Unii analişti consideră că un război valutar are efecte rapide şi mai eficiente, însă alii cred că s-ar putea transforma într-o armă cu două tăişuri. 

"China poate să injecteze bani în economia sa pentru a-şi sprijini companiile sau îşi poate devaloriza moneda", a declarat Bryan Borzykowski, expert în investiţii, finanţe personale şi afaceri. In opinia lui, "armele comerciale chineze pot provoca mai multe daune. Întrebarea este dacă realmente le vor utiliza", a spus Borzykowski. 

Daca yuanul se depreciază, taxele vor avea un impact mai mic, iar SUA vor trebui să crească nivelul de impozitare impus produselor din China. Şi astfel disputa escaladează. 

4. Renunţarea la achiziţionarea de titluri de stat 

Deşi titlurile de stat sunt o investiţie sigură, dacă Guvernul chinez va fi pus sub presiune ar putea vinde o parte din titlurile pe care le deţine sau ar putea bloca achiziţia unora noi. Aceasta va avea un puternic impact asupra economiei SUA, dar, de asemenea, va avea efecte şi asupra Beijingului. 

În cazul în care China "va inunda" piaţa cu acele titluri, va scădea preţul. Şi clar, va scădea şi valoarea titlurilor deţinute de China şi nu există o alternativă atât de sigură de investiţii în altă parte, spun analiştii. Cu toate problemele pe care o astfel de măsură le poate declanşa, această "armă" ar fi una dintre cele mai dăunătoare. 

O serie de experţi nu văd însă viabilă opţiunea utilizării altor arme în afară de taxe din partea Beijingului. "China este mult mai vulnerabilă într-un război comercial faţă de SUA. Economia americană este mult mai mare şi este la ani lumină distanţă în ceea ce priveşte eficienţa", a apreciat Scott Kennedy, director la Center for Strategic & International Studies din Washington. 

"China nu poate crea o criză financiară vânzând titluri de stat americane. Dacă Beijingul o va face, Statele Unite vor răspunde imediat cu tarife mai mari pentru a compensa", a spus Kennedy, adăugând că, deşi, efectiv, Beijingul ar putea face viaţa mai grea companiilor americane, ar fi vorba doar de cazuri izolate. 

Pe de altă parte, potrivit câştigătorului Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, China se află "într-o poziţie mai bună pentru a rezista la furtună". "Are uneltele şi resursele pentru a-i ajuta pe cei care vor fi serios afectaţi de consecinţele unui război comercial. China are peste 3.000 miliarde dolari rezerve pentru a-i sprijini pe cei afectaţi", a subliniat Stiglitz. AGERPRES

×