x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCE / Britanicii nu sunt buni pentru euro

BCE / Britanicii nu sunt buni pentru euro

de Florina Zainescu    |    09 Ian 2009   •   00:00

Marea Britanie nu ar putea intra în zona euro, dacă şi-ar dori, din cauza deficitului bugetar foarte mare şi a cursului lirei care a luat-o razna. Dar nici statele care au moneda unică nu o duc prea bine, economia zonei euro deteriorându-se semnificativ.



Banca Centrală Europeană (BCE) consideră că Marea Britanie nu îndeplineşte criteriile de intrare în zona euro – în cazul în care ar dori să treacă la moneda unică – din cauza deficitului bugetar ridicat şi a instabilităţii cursului de schimb al lirei sterline, potrivit publicaţiei The Telegraph. După izbucnirea crizei, englezii de rând şi-au acuzat guvernanţii că, prin neadoptarea monedei unice, au fost mult mai expuşi la "gerul" financiar.  

"Marea Britanie nu îndeplineşte criteriile pentru a intra în zona euro. Deficitul bugetar va creşte la circa 6% în 2009 şi va fi chiar mai ridicat în 2010. De asemenea, cursul de schimb al lirei sterline nu este, încă, suficient de stabil", a declarat cotidianului italian La Repubblica, Lorenzo Bini Smaghi, membru în consiliul BCE însărcinat cu afacerile internaţionale. Regulile pentru adoptarea euro impun o limită maximă de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, doi ani de stabilitate a monedei naţionale şi o cotă maximă a datoriei publice de 60% din PIB. Trezoreria din Marea Britanie se aşteaptă ca deficitul să ajungă la 118 miliarde de lire sterline în anul fiscal 2009, respectiv 8% din PIB.

Există tot mai multe voci în UE care susţin că deprecierea lirei sterline, în mare parte datorată reducerii dobânzilor, este o politică deliberată, prin care se vizează atragerea ajutorului statelor vecine prin evocarea Marii Depresiuni. "Scăderea cu 30% a lirei este cea mai mare depreciere a unei monede înregistrată de vreun stat al pieţei unice de la crearea acesteia, în 1957, a afirmat un fost comisar european. Pe de altă parte, Banca Angliei a încercat, prin reducerea dobânzilor, să amortizeze colapsul pieţei imobiliare şi să deblocheze piaţa creditelor. Deprecierea lirei este văzută, în aceste condiţii, ca un efect secundar. De altfel, ieri Banca Angliei a scăzut, iar dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 1,5%, cel mai redus nivel din istoria instituţiei financiare, în încercarea de a stimula activitatea economică.

×
Subiecte în articol: economic