x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCE ar putea încheia ciclul de majorare a dobânzilor. Ce se va întâmpla cu costurile creditelor

BCE ar putea încheia ciclul de majorare a dobânzilor. Ce se va întâmpla cu costurile creditelor

de Redacția Jurnalul    |    15 Iul 2023   •   20:40
BCE ar putea încheia ciclul de majorare a dobânzilor. Ce se va întâmpla cu costurile creditelor
Sursa foto: Hepta

Banca Centrală Europeană ar putea pune capăt majorării dobânzilor cheie dar acestea se vor menține la un nivel ridicat pentru ca impactul lor să se resimtă în întregime, a declarat François Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Ventrale a Franței, și membru al consiliului guvernator, citat de Bloomberg.

Ciclul record de majorări de dobânzi al BCE are scopul de a reduce inflaţia către ţinta de 2% până în 2025. guvernatorul băncii centrale franceze.

„În zona euro, cred că vom atinge în scurt timp cel mai ridicat nivel al dobânzilor. Dar acest nivel nu va fi vârful, ci mai degrabă un platou ridicat, unde va trebui să rămânem suficient de mult timp pentru a transmite pe deplin efectele politicii monetare“, a precizat ofi­cialul BCE.

Comentariile acestuia preced o decizie care va fi luată pe 27 iulie și va viza aproape cu siguranţă o majorare de un sfert de punct procentual. Strategii dezbat dacă să majoreze din nou costurile de finanţare în septembrie 2023.

Yannis Stournaras, şeful Băncii Centrale a Greciei, nu a exclus o nouă majorare de dobânzi în septembrie, dar a adăugat că orice majorare dincolo de luna respectivă „ar fi surprinzătoare“.

„Nu aş anticipa noi majorări de dobânzi dincolo de septembrie, având în vedere mersul actual al economiei europene“, a adăugat Stournaras.

Polonia

Banca Centrală a Poloniei a decis să-şi încheie oficial ciclul de înăsprire a politicii moneta­re, reduceri de dobânzi fiind posibile în septembrie dacă vor fi întrunite condiţiile necesare, a declarat recent guvernatorul Adam Gla­pinski, potrivit The First News.

EL a ţinut o conferinţă de presă la o zi după ce banca națională a decis să menţină dobânzile neschimbate ,după 11 majorări consecutive menite să reducă inflaţia. Dobânda de referinţă a Poloniei se situează la 6,75%.

Ungaria

Ungaria şi-a coborât în iunie 2023 dobânda de referinţă pentru a doua lună consecutiv, în contextul în care banca centrală încearcă să diminueze impactul celor mai ridicate costuri ale finanţării din UE asupra economiei. Banca a redus dobânda cu un punct procentual, la 16%.

SUA

Preşedintele Fed, Chicago Austan Goolsbee, a declarat că este de acord cu poziţia colegilor săi de la banca centrală americană (Fed) că dobânzile mai trebuie să crească de aproximativ două ori în acest an pentru a diminua inflaţia încă prea ridicată, notează Reuters.

„Aceasta este calea de aur prin care inflaţia poate fi adusă la 2% fără a provoca recesiune“, a subliniat acesta.

Marea Britanie

Dobânzile sunt pe cale să devină o obsesie naţională în Regatul Unit, scrie Bloomberg.

În aceeaşi zi în care aşteptările privind dobânzile au atins cel mai ridicat nivel din 1998, guvernatorul Băncii Angliei Andrew Bailey explică inflaţia copiilor în cadrul unei emisiuni de televiziune. În Londra, ziarele au plasat avertismente privind dobânzile pe prima pagină.

Deşi criza costurilor de trai este în desfăşurare de luni întregi, săptămâna trecută temerile privind dobânzile au părut să escaladeze puternic.

×
Subiecte în articol: bce dobanzi inflatie