x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avertisment BCE: Politicile fiscale ale unor state UE creează o cerere în exces

Avertisment BCE: Politicile fiscale ale unor state UE creează o cerere în exces

de Redacția Jurnalul    |    02 Dec 2022   •   10:20
Avertisment BCE: Politicile fiscale ale unor state UE creează o cerere în exces
Sursa foto: Hepta

Măsurile fiscale luate de guvernele unor state UE s-ar putea să crească cererea, atrage atenția președinta BCE, Christine Lagarde, citată de Reuters.

"Politicile fiscale care creează o cerere în exces, într-o economie care se confruntă cu constrângeri pe partea de ofertă, ar putea forţa o înăsprire a politicii monetare mai mare decât ar fi fost altfel necesar. Din păcate, în acest moment, cel puţin unele măsuri fiscale pe care le analizăm din partea multor guverne europene, şi în special în rândul guvernelor din zona euro, indică spre ultima direcţie", avertizează  oficialul  BCE, care precizează că politicile fiscale și monetare trebuie corelate cu o creștere economică pe termen lung. 

Estimările arată că economia se va contracta în zona euro la sfârșitul acestui an și în primul trimestru din 2023 din cauza costurilor la energie și a maorării dobânzilor. 
"Avem nevoie de mai multe investiţii şi reforme structurale pentru a elimina constrângerile pe parte de ofertă şi a asigura că producţia potenţială nu este afectată de modificarea economiei mondiale. Într-o lume în care cererea externă este şi mai incertă, trebuie să consolidăm oferta şi cererea internă printr-o creştere mai mare a productivităţii", a mai spus Christine Lagarde.

Inflația a ajuns la 10,5% în zona euro, mult peste ținta de 2%, motiv pentru care BCE a crescut dobânzile. 

Însă oficialul BCE a venit și cu o veste bună, transmițând populației UE că prețurile vor fi readuse la ținta stabilită. 
"Ceea ce trebuie să facem noi, în calitate guvernatori ai băncilor centrale, este să urmăm o politică monetară care ancorează estimările. Trebuie să semnalăm publicului, observatorilor şi comentatorilor, că în toate scenariile, inflaţia va reveni la ţinta noastră pe termen mediu, într-o manieră ordonată", a punctat aceasta.  

×
Subiecte în articol: bce christine lagarde masuri fiscale cerere