x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCE, profitorul-surpriză al dezastrului economic din Grecia

BCE, profitorul-surpriză al dezastrului economic din Grecia

de Daniel Ionaşcu    |    20 Feb 2012   •   15:55
BCE, profitorul-surpriză al dezastrului economic din Grecia

Banca Centrala Europeana (BCE) a obtinut un profit estimat de 15 miliarde de euro din cumpararea de obligatiuni de stat ale Greciei pe piata secundara, scrie Financial Times.

Institutia europeana a achizitionat in ultimii ani titluri elene pe piata secundara, la valori mult sub cele nominale, iar profitul vine din preschimbarea obligatiunilor fara a accepta pierderi. Portofoliul detinut de BCE are o valoare de circa 50 de miliarde de euro.

Informatia a aparut in momentul in care presa internationala a scris ca Jörg Asmussen, reprezentantul Germaniei in consiliul director al BCE a afirmat in gluma la sosirea la reuniunea ministrilor de finante din zona euro ca duce in servieta rezerva de aur a institutiei.

Jean-Claude Juncker, seful Eurogroup si premierul Luxemburgului, a sosit carand mai multe kilograme de documente.

Inainte de a intra in cladirea din Bruxelles unde se desfasoara summit-ul, Asmussen a fost intrebat daca are in servieta profiturile BCE din obligatiuni elene. Asmussen a ras si a raspuns ca are in servieta doar rezervele de aur ale BCE. Potrivit CNBC, institutia are o rezerva de aur de aproximativ 550 de tone.

×