x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCE salvează băncile irlandeze

BCE salvează băncile irlandeze

de Daniela Ivan    |    27 Mar 2011   •   17:54

Banca Centrală Europeană (BCE) s-a hotărât să salveze instituţiile de credit din Irlanda, dar şi alte bănci cu probleme din zona euro, printr-un program care va asigura lichiditatea băncilor cu probleme. O sursă europeană din zona băncilor centrale a declarat pentru Reuters că planul va fi, iniţial, "croit în mod special pentru băncile irlandeze".

Programul urmează să fie anunţat săptămâna viitoare, o dată cu rezultatele testelor de stres derulate la băncile din Irlanda.
"Această facilitate va înlocui ELA (Emergency Liquidity Assitance), oferit în prezent de banca centrală de la Dublin. Programul nu va avea o durată de timp prestabilită", a adăugat sursa citată.

Programul va aborda în primă fază problemele specifice din Irlanda, urmând apoi să fie disponibil tuturor băncilor din zona euro.

Irlanda a încheiat anul trecut un acord de finanţare externă cu FMI şi UE, care însă nu a soluţionat criza bancară. Băncile irlandeze s-au confruntat cu retrageri masive de depozite şi cu imposibilitatea de a se finanţa de pe piaţă, rămânând dependente de creditele de la banca centrală pentru continuarea opera­ţiu­ni­lor de zi cu zi.

×