x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bechtel primeşte bani de la Fondul Naţional de Dezvoltare

Bechtel primeşte bani de la Fondul Naţional de Dezvoltare

de Jurnalul National    |    17 Mar 2008   •   00:00

Până la începutul lunii mai, fondurile necesare construcţiei Autostrăzii Braşov ­ Borş anul acesta vor fi obţinute prin Hotărâre de Guvern, suma fiind asigurată din Fondul Naţional de Dezvoltare, care are disponibile sume din privatizări, a declarat Ludovic Orban, ministrul Transporturilor



Până la începutul lunii mai, fondurile necesare construcţiei Autostrăzii Braşov ­ Borş anul acesta vor fi obţinute prin Hotărâre de Guvern, suma fiind asigurată din Fondul Naţional de Dezvoltare, care are disponibile sume din privatizări, a declarat Ludovic Orban, ministrul Transporturilor. Acesta nu a spus despre ce sumă este vorba, însă urmează să se consulte cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
“Încă nu pot să dau detalii cu privire la valoarea bugetului necesar. Voi discuta şi cu ministrul Finanţelor, pentru că mai există şi alte proiecte care sunt finanţate din Fondul de Dezvoltare. Vor fi probabil vreo 400 şi ceva de milioane de euro”, a precizat Orban. Planul pentru acest an prevede pentru Autostrada Transilvania alocarea a 510 milioane de euro, conform directorului de comunicare al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Ştefan Szobotka. “Pentru acest an planul este de 510 milioane de euro. Nu trebuie să ne alarmăm, pentru că vom primi banii, o lucrare de dimensiunea acesteia nu va fi oprită”, a spus Szobotka.
   


LUCRĂRI. Orban a adăugat că în acest an constructorul autostrăzii, compania americană Bechtel, va finaliza tronsonul 2B Câmpia Turzii ­ Gilău (Cluj ­ Vest) între kilometrii 17 şi 42. În prezent se lucrează atât pe tronsonul 2B, cât şi pe tronsonul 3C Suplacu de Barcău ­ Borş, a explicat Bogdan Sgârcitu, directorul de comunicare al Bechtel. “CNADNR ne-a solicitat să finalizăm până la sfârşitul anului 2008 un segment de 25 km, între km 17 şi 42, între Tureni şi Vălişoara. Vom încerca să finalizăm această porţiune, dar asta se va putea realiza doar dacă toate părţile implicate vor depune eforturi şi îşi vor îndeplini obligaţiile contractuale”, a spus reprezentantul Bechtel. Referitor la o posibilă creştere a costurilor, el a declarat că acestea “se pot modifica în măsura în care cantităţile care sunt de executat vor varia faţă de cele estimate iniţial”.  



PROBLEME. Mihai Grecu, directorul general al CNADNR, a declarat la sfârşitul lunii trecute că bugetul pentru anul în curs destinat autostrăzii Transilvania a fost epuizat după plata unui avans de 140 de milioane de euro şi că lucrările ar putea fi sistate. Proiectul construirii autostrăzii Transilvania, pe relaţia Braşov ­ Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro, acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

×
Subiecte în articol: economic