x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Becul de la baie a curentat scaunul lui Lificiu

Becul de la baie a curentat scaunul lui Lificiu

de Daniel Ionaşcu    |    31 Mai 2012   •   19:00
Becul de la baie a curentat scaunul lui Lificiu

Dupa ce acum doua zile declara ca o scumpire cu 5% a electricitatii este cat un bec de la baie uitat aprins, Petru Lificiu a fost dat afara din functia de vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), premierul Victor Ponta acuzandu-l de aroganta.

'Ma deranjeaza declaratiile unor fosti sau actuali oficiali referitoare la scumpirea pretului la electricitate. Il voi elibera din functie pe vicepresedintele ANRE. E un gen de aroganta pentru care unii care au ocupat functii au fost urati de oameni. Este o perioada dificila, dar modul de raportare la oameni este important. Trebuie sa explici de ce majorezi pretul la electricitate cu 5%. Probabil ca Lificiu nu are probleme cu majorarea de 5%. Nu accept acest gen de aroganta pentru care PDL a fost detestat“, a spus Ponta intr-o conferinta de presa la Iasi.

Lificiu a declarat miercuri ca o crestere cu 5% a pretului electricitatii 'nu inseamna nimic“, echivaland cu consumul generat de becul uitat aprins in baie.

'O crestere cu 5% la sfarsitul lunii nu inseamna nimic. Adica inseamna sa nu uitam becul aprins in baie cand plecam la serviciu“, a afirmat Lificiu intr-o conferinta de presa.

Pretul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% pana la sfarsitul lunii iunie atat pentru populatie, cat si pentru consumatorii industriali, potrivit angajamentelor asumate de autoritati fata de Fondul Monetar International (FMI).

Vicepresedintele ANRE mai adaugase ca decizia inca nu a fost luata si ca aceasta nu reprezinta o scumpire, ci o 'recunoastere de costuri“. 'Asa a rezultat din analiza cu reprezentantii FMI. Noi trebuie sa tindem spre echilibrarea deficitului bugetar. Spre exemplu, in Grecia, desi sunt foarte constienti ca trebuie sa reduca costurile sa plateasca datoriile, nu accepta acest lucru in mod democratic“, spunea Petru Lificiu.

Lificiu a fost numit la conducerea ANRE in ianuarie 2009, functie pe care a ocupat-o pana la jumatatea anului 2010, cand a fost inlocuit de actualul presedinte al institutiei, Iulius Plaveti.

El a ocupat, in Guvernul Nastase (2000-2004), functia de ministru al Apelor si Protectiei Mediului.

Lificiu a mai detinut si pozitia de presedinte al Partidului Ecologist Roman si a fost si deputat din partea PDL.

Liberalizare din 2013

Pe langa 'recunoasterea de costuri“ din vara acestui an, romanii mai trebuie sa suporte si liberalizarea preturilor la energie. Pentru consumatorii casnici aceasta va incepe din 1 iulie 2013 si se va termina la 31 decembrie 2017. Pentru companii va incepe, insa, din luna septembrie a acestui an si va trebui incheiata in prima zi a anului 2014.

Liberalizarea se va face prin achizitionarea de catre furnizori a unui procent de energie de pe OPCOM, gradul urmand sa ajunga la 100% la finele lui 2017, respectiv 2013. Termenele anuntate pentru liberalizarea preturilor la electricitate nu sunt credibile, iar autoritatile au mecanismele necesare amanarii acestui proces, potrivit lui Stefan Botezatu, partener in firma de avocatura Kinstellar.

×