x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Benzina nu se va mai ieftini niciodată

Benzina nu se va mai ieftini niciodată

10 Apr 2011   •   20:23
Benzina nu se va mai ieftini niciodată
Sursa foto: /Jurnalul Naţional
160618-20110111134956006.jpgLitrul de benzină a depăşit oficial pragul psihologic de 6 lei şi nu se va mai ieftini niciodată. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat guvernele lumii să se pregătească de scăderea producţiei la nivel planetar şi preţuri foarte mari, ca urmare a creşterii cererii în economiile aflate în curs de dezvoltare.

Ţiţeiul Brent, tranzacţionat pe bursa de la Londra, a ajuns la 123 de dolari pe baril în urma cutremurului de 7,4 grade din Japonia şi din cauza faptului că revoltele din Africa de Nord nu dau semne a se termina curând. Petrolul pentru piaţa din SUA a ajuns şi el la 110 dolari.

"Creşterea persistentă a preţurilor la petrol în ultima decadă sugerează că pieţele globale de petrol au intrat într-o perioadă de lipsă din ce în ce mai mare", arată FMI într-un raport despre economia globală. Analiza făcută de instituţia internaţională arată că marile economii aflate acum pe val, precum China, India şi Brazilia au nevoie de tot mai mult combustibil, fiind printre cele mai populate de pe planetă. De asemenea, consumul de ţiţei pe cap de locuitor a fost în stagnare în SUA şi statele membre OECD din anii ’80 încoace, dar este într-o creştere accelerată în China.

Un studiu al băncii britanice HSBC spunea în 24 martie că un miliard de autoturisme noi vor fi puse în circulaţie până în 2050, ceea ce va creşte cererea de petrol cu 110%, până la 190 milioane de barili pe zi. Numai că nimeni din industria petrolieră nu-şi imaginează că producţia va putea fi dublată.

Vineri, într-o adevărată cascadă de evenimente, atât Petrom, cât şi ceilalţi doi mari ju­cători de pe piaţă, Rompetrol şi Lukoil au ridicat preţurile la carburanţi. Petrom a majorat preţurile cu 9 bani pe litru, iar cel mai scump sortiment, OMV Carrera 100 a ajuns la 6,01 lei pe li­tru. Tot cu nouă bani a scumpit combustibilii şi Rompetrol, cel mai mult fiind sortimentul Al­to 101, cu 6,02 lei pe litru. Dar, în fapt, pre­ţurile pot fi mult mai mari, deoarece atât Petrom, cât şi Rompetrol au o politică prin care administratorii staţiilor de benzină pot varia preţurile cu +/- 5% faţă de cele anunţate de companie. Lukoil a majorat preţurile cu doar 6 lei pe litru însă nici o varietate nu are preţuri peste 6 lei. Astfel, preţul benzinei Ecto a crescut de la 5,69 lei la 5,75 lei pe litru, iar cel al motorinei Ecto Super Diesel a fost majorat de la 5,59 lei la 5,65 lei pe litru, potrivit datelor publicate pe pa­gina de Internet a Lukoil România. Sortimentele Euroluk 95 şi Euro L Diesel au fost scumpite cu cinci bani, la 5,26 lei şi 5,33 lei pe li­tru. În acest an, petroliştii au majorat preţurile cu peste 5%, după ce anul trecut INS a calculat că preţurile au urcat cu 15% iar în 2009 cu alţi 13%. Faţă de ni­velurile minime din 2009, când barilul de ţi­ţei ajunsese la 36 de dolari, car­buranţii s-au scum­pit cu aproape 40%. Sta­tul, transportato­rii şi şoferii acuză rapacitatea companiilor pe­troliere, în vreme ce firmele în cauză spun că ma­jorarea TVA, creşterea acci­ze­lor, eliminarea unor facilităţi fiscale şi de­pre­cierea leului cu­plată cu scumpirea conti­nuă a ţiţeiului pe bursele internaţionale au dus la această situaţie. Con­si­liul Concurenţei a de­marat o anchetă pe piaţa carburanţilor încă din 2005 dar nici până acum nu a încheiat-o. În ur­mă cu o lună premierul Boc caracteriza creş­te­rea preţurilor la benzină şi motorină drept "abe­rantă" şi anunţa că statul va utiliza toate pârg­hiile pe care le are la dispoziţie. Apoi, Boc s-a sucit şi a spus într-o emisiu­ne te­levizată că poate doar "să roage" companiile să reducă preţul, dar că poate fi refuzat. Fiscul a demarat la începutul anului o serie de controa­le la mai multe companii petroliere.

×
Subiecte în articol: pret benzina