x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Berceanu: Avem prea multe aeroporturi şi prea înghesuite

Berceanu: Avem prea multe aeroporturi şi prea înghesuite

18 Mar 2010   •   00:00

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat joi, la Suceava, că în România sunt „prea multe aeroporturi şi prea înghesuite” şi că nu se pot dezvolta simultan două aeroporturi apropiate, dând exemplu cele din Iaşi - Suceava şi Timişoara – Arad.

Radu Berceanu a făcut aceste afirmaţii în replică la solicitarea preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, de a primi sprijin de la stat pentru dezvoltarea Aeroportului „Ştefan cel Mare" Salcea, care se află în proprietatea administraţiei judeţene. Ministrul Transporturilor a arătat că subvenţiile acordate aeroporturilor sunt considerate de UE ca ajutor de stat.

„Avem posibilitatea să dăm un mic ajutor de stat pentru aeroporturi. Sunt nişte bani europeni, e o sumă destul de mică. Pentru aeroporturile aşa cum e şi Suceava este considerat ajutor de stat şi noi am făcut o cerere la Uniunea Europeană pentru o schemă de ajutor de stat. Vom primi un răspuns într-o lună maxim", a spus Berceanu.

El a arătat că UE a solicitat Guvernului să stabilească care sunt aeroporturile care sunt „de viitor" pentru a fi sprijinite cu fonduri. „Ceea ce ne cere UE este să stabilim foarte clar care sunt aeroporturile care au un anumit viitor şi care nu. Acolo unde există un viitor vor fi şi nişte bani, în rest nu", a spus Berceanu.

El i-a atras atenţia lui Gheorghe Flutur că aeroporturile Iaşi şi Suceava sunt într-o competiţie. „Noi în România avem problema că avem prea multe aeroporturi şi prea înghesuite. Nu se pot dezvolta amândouă aeroporturi. Care dintre cele două va reuşi să fie mai rapid şi mai deschis va învinge şi va deveni un aeroport regional şi se va dezvolta", a spus Berceanu.

Ministerul Transporturilor a sfătuit CJ Suceava să se asocieze cu alte consilii judeţene şi primării din regiune şi să scoată la vânzare acţiuni ale aeroportului.

„Aeroportul aparţine acum Consiliului Judeţean Suceava. Daţi acţiuni la alte consilii judeţene, daţi acţiuni la CJ Botoşani, Neamţ, daţi acţiuni la primăriile Suceava şi Botoşani. După asta faceţi o mărire de capital. Vor fi mulţi oameni de afaceri care să bage bani aici", a spus Berceanu.

Radu Berceanu a arătat că între aeroporturile din aceeaşi regiune este o competiţie pentru accesarea banilor europeni. „Cine se va mişca mai repede şi mai inteligent în această competiţie, va câştiga. Niciodată de la UE nu vom obţine bani şi pentru Suceava şi pentru Iaşi, sau şi pentru Timişoara şi pentru Arad", a spus Berceanu.

Pe de altă parte, premierul Emil Boc a spus că dezvoltarea aeroportului s-ar putea face printr-un parteneriat public-privat cu sprijin de la stat.

Gheorghe Flutur le-a cerut membrilor guvernului sprijin pentru dezvoltarea Aeroportului „Ştefan cel Mare" Salcea arătând că acesta se află la o distanţă mai mare de Bucureşti decât municipiul Iaşi şi ar putea avea mai mulţi clienţi. Flutur a mai spus că Aeroportul Suceava poate prelua şi călători din regiunea Cernăuţi şi câteva raioane din Republica Moldova, pentru zborurile internaţionale operate de pe aeroport.


×
Subiecte în articol: redactie