x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Berceanu: Este posibil ca Metroul să nu mai intre joi în grevă

Berceanu: Este posibil ca Metroul să nu mai intre joi în grevă

16 Mar 2010   •   00:00

Greva angajaţilor de la Metrou ar putea să nu mai aibă loc, dacă reprezentanţii sindicatelor îşi vor respecta angajamentele, a declarat, marţi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii transportatorilor.

Mâine (n.r miercuri), la Iaşi, Guvernul va aproba bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2010 al Metrorex, iar fondul de salarii va rămâne cam la acelaşi nivel cu cel din 2009. Sigur că vom opera nişte reduceri de prime şi sporuri, dar motivaţia grevei nu va mai fi de actualitate şi astfel vom putea să ne înţelegem în această seară, după o ultimă discuţie. După adoptarea bugetului se va putea încheia şi contractul colectiv de muncă pe 2010, astfel încât, joi, metroul ar putea circula normal', a spus Berceanu.

În bugetul din 2009, cheltuielile cu personalul ale Metrorex au fost de 284,577 milioane lei, din care 195,281 milioane lei fondul de salarii.

Consiliul General al Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou a hotărât declanşarea grevei generale pe perioadă nedeterminată, începând cu 18 martie 2010, a anunţat recent Ioan Rădoi, preşedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou.

Sindicaliştii susţin că nu mai este nevoie de alte forme legale de protest deoarece instanţa de judecată, prin hotărâre definitivă, a decis că greva generală din luna noiembrie este legală. În aceste condiţii, se poate intra direct în grevă generală.

'Nu am avut prea multe variante de ales deoarece în 18 noiembrie greva noastră a fost declarată ilegală, iar de atunci şi până acum, când instanţa supremă a decis că ea este legală, autorităţile nu au catadicsit să discute cu angajaţii de la Metrou, să negocieze un nou Contract Colectiv de Muncă', a declarat Ioan Rădoi.

Conform liderului sindical, prin Legea bugetului de stat fondul de salarii poate fi majorat cu 3,7 la sută pentru orice societate care nu are datorii faţă de stat.

'Metrorex nu are datorii la stat, dar trebuie să suportăm datoriile unei firme de mentenanţă franceză, Alstom, al cărei contract a fost semnat de Guvernul de atunci. Anual, costurile pretinse de această societate sunt din ce în ce mai mari, în timp ce reparaţiile şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă la Metrou nu se văd', susţine Rădoi


×
Subiecte în articol: redactie