x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BERD revizuiește în scădere creșterea economiei României

BERD revizuiește în scădere creșterea economiei României

10 Mai 2022   •   09:40
BERD revizuiește în scădere creșterea economiei României

Economia României va avea un avans de 2,5% în acest an, estimează BERD. Previziunile sunt în scădere, față de 2,8% transmise în luna martie. Anul viitor aceasta va crește cu 3%, mai mică față de 4,1% preconizat anterior.

PIB-ul a scăzut cu 0,1% în ultimul trimestru din 2021 din cauza reducerii investiţiilor şi încetinirii acumulării stocurilor.

"Accelerarea inflaţiei din semestrul doi din 2021 a pus deja presiune pe firme şi consumatori. În timp ce salariile nete reale s-au redresat temporar la începutul acestui an şi ridicarea restricţiilor a îmbunătăţit încrederea, războiul din Ucraina a sporit dificultăţile legate de inflaţie şi de perturbările din lanţurile de aprovizionare", se arată în raportul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Preţurile de consum au crescut cu 10,2% în martie 2022. Executivul a adoptat măsuri de sprijin pentru gospodăriile vulnerabile şi firmele afectate de război, ceea ce va afecta consolidarea fiscală. 

BNR a majorat dobând cheie la 3$ în aprilie 2022, a intervenit pe piața secundară a datoriei suverane și a însăprit condițiile de lichiditate. 

 

×
Subiecte în articol: berd economie