Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutățit sever estimarea privind evoluția economiei românești în 2020. Instituția previzionează, în prognoza publicată ieri, o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) de 4%, față de o creștere de 3,2%, previzionată în noiembrie 2019. Ungaria și Polonia sunt văzute mai bine.
Măsurile de izolare, adoptate pentru combaterea pandemiei, au provocat o încetinire semnificativă în al doilea trimestru, se arată într-un comunicat BERD.
Consumul de bunuri de folosință îndelungată și serviciile care necesită contacte față în față între prestator și client au coborât, cele două sectoare cumulând 30% din totalul cheltuielilor populației. Acest impact a fost compensat oarecum printr-o creștere a cheltuielilor alimentare, care reprezintă 25% din totalul cheltuielilor, cea mai mare pondere din UE, punctează documentul citat.
Dependența de Italia
Exporturile de bunuri (cu o pondere de circa 33% din PIB) au fost afectate, afirmă oficialii băncii. Aceștia enumeră printre cauze expunerea semnificativă la economia Italiei, puternic lovită de coronavirus. România are exporturi masive către Peninsulă în domenii precum comunicații, construcții, turism.
Toate țările din regiune au prognozate scăderi economice. Croația (7%), Slovacia (6%) și Slovenia (5%) stau mai prost decât noi. În schimb, sunt estimate declinuri mai ușoare pentru Polonia și Ungaria (ambele 3,5%).
BERD estimează o creștere de 2,5% a PIB-ului României în perioada iulie 2019 – iunie 2020 și de 3% în iulie 2020 – iunie 2021, menționând ca factori perpsectiva slabă din turism, cererea redusă din partea partenerilor comerciali și încetinirea investițiilor străine directe.