x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bezna purificatoare

Bezna purificatoare

27 Mar 2005   •   00:00

O mare parte a Capitalei a fost sambata seara scufundata in bezna pentru aproape o ora. Cei mai afectati au fost suporterii echipei nationale. Vinovat, ca in reclama la o bautura spirtoasa, un muncitor neatent.

  • de ADRIAN MIHAI
  • INCIDENT. In urma cu 4 ani, o pana de curent a scufundat Giulestiul in bezna. Sambata, generatoarele si-au facut treaba
    La ora 20:00, din cauza defectiunii unui cablu de inalta tensiune al liniei Militari - Increst - Iremoas, au ramas fara tensiune statiile electrice Militari, Grozavesti, Drumul Taberei, Radu Zane (Grivita), ceea ce a dus la intreruperea in furnizarea energiei electrice in zonele aferente. Numarul abonatilor afectati nu era ieri inca stiut de catre societatea Electrica. De vina a fost o ruptura a cablului de 110 KV, cauzata de sapaturi efectuate in reteaua Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), pe Strada Valea Cascadelor, in zona de vest a orasului. Reprezentantii Electrica nu au prezentat public numele companiei, macar pana la finalizarea raportului tehnic. Neoficial, se stie ca raspunzatoare de acest incident este firma IMSAT. In statiile electrice din zona de vest au fost afectate inclusiv instalatiile de rezerva, astfel incat zonele Militari si Drumul Taberei au ramas fara tensiune o perioada mai lunga. Echipele Electrica au intervenit pentru depistarea si remedierea defectiunilor. "Prin interventia operativa a personalului de deservire Electrica, s-a realizat izolarea cablului defect si realimentarea consumatorilor din zona Militari si Drumul Taberei in intervalul 20:00-20:50", se arata in comunicatul de presa al Electrica.

    PROPAGARE. Au mai fost afectati si alti consumatori, alimentati din statiile Filaret, Nord, Vacaresti si Centru, unde instalatiile de protectie si automatizare au raspuns si au realizat declansarea automata a rezervei, astfel incat in decurs de numai 1,5 secunde s-a asigurat continuitatea in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor aferenti. Conform Electrica, "la TVR a fost o intrerupere timp de 1,5 secunde, timpul necesar functionarii instalatiei de automatizare". "Pauza" mai mare vazuta de telespectatorii TVR care nu s-au aflat in "aria de acoperire" a intreruperii curentului a fost cauzata de timpul necesar repornirii echipamentelor. Electrica precizeaza ca nu au fost afectate de incident spitale si nici stadionul Giulesti. In schimb, statiile de pompare Drumul Taberei si Rosu apartinand SC Apa Nova SA nu au mai putut duce apa la consumatori.

    RECUPERAREA. Ieri, la ora pranzului, echipele Electrica SA continuau lucrarile de reparatie la cablul de 110 KV afectat, dar sistemul de distributie al orasului Bucuresti functioneaza normal. Urmeaza ca in baza unei analize privind pagubele produse la instalatiile electrice sa se recupereze prejudiciul de la cei care au provocat ruperea cablului electric de 110 KV, respectiv RATB, prin firma de constructii care a executat lucrarile de sapaturi.

    PE STADION
    Pana de curent era pe cale sa strice socotelile si pe stadionul din "Giulesti", unde s-a disputat partida Romania - Olanda. Primele semne de ingrijorare au aparut cu cateva minute inainte de partida, cand tensiunea a cazut pentru o fractiune de secunda. O scurta perioada de timp, instalatia de nocturna nu a functionat la capacitate maxima, iar in minutul 7 al partidei s-a inregistrat o noua cadere de tensiune, moment in care a pornit generatorul de urgenta. Problemele cu tensiunea electrica au amintit de un episod similar din "Giulesti", din septembrie 2001, cand la meciul Rapid - PSG curentul electric s-a intrerupt total. Cum defectiunea nu a fost remediata, partida a fost suspendata de arbitru, iar jucatorii giulesteni au pierdut meciul cu 3-0, la "masa verde". (Catalin Fainisi)

    ×
    Subiecte în articol: economic electrica