x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bill Gross: criza datoriilor seamănă cu un diabetic supraponderal pe cale sa facă atac de cord

Bill Gross: criza datoriilor seamănă cu un diabetic supraponderal pe cale sa facă atac de cord

de Daniel Ionaşcu    |    03 Oct 2011   •   15:52

“Balantele contabile ale statelor cu mari datorii seamana cu un diabetic pe cale sa faca un atac de cord'. Aceasta fraza a fost scrisa de Bill Gross, managerul celui mai mare fond de obligatiuni din lume, cu active de peste un trilion de dolari, in scrisoarea sa lunara privind perspectivele de investitii.

“Daca autoritatile din intreaga lume s-ar concentra pe problemele structurale in loc de solutiile financiare ciclice, ar putea fi posibil in loc de recesiune. Profiturile pe termen lung nu pot creste in final decat daca vin la pachet cu beneficii aproape egale pentru muncitori', a mai scris el, potrivit Yahoo! News.

Seful PIMCO a descris “noul normal' in cadrul Secular Forum din mai 2009, prin care a pus bazele politicii de investitii a companiei pe urmatorii 3-5 ani. Predictia sa estima atunci ca dupa colapsul din 2008, economia SUA va creste sub media mondiala pentru urmatorii ani, in vreme ce cresterea in pietele dezvoltate incetineste, somajul se mentine la niveluri ridicate iar “mana grea a guvernelor' va fi evidenta pe piete. La aproape trei ani dupa acel moment, Gross a avut dreptate in aproape orice privinta.

Gross spune ca ratele dobanzilor mentinute de bancile centrale aproape de zero au permis ca marjele de profit ale companiilor sa creasca in ciuda cererii anemice din partea consumatorilor.

El spune ca actiunile, obligatiunile sI activele imobiliare sunt supraevaluate din cauza acestor rate aproape de zero iar lumea civilizata va creste cu rate aproape de zero, in loc de 3-4% cat era in media istorica.

×