Transferul de lapte de la producători la centrele de colectare este în pericol să se blocheze din cauza noilor reglementari impuse de Ministerul Agriculturii. Fiecare mic fermier trebuie să elibereze la poarta punctului de colectare câte o filă din carnetele de producător pentru câțiva litri de lapte pe care îi predă dimineața și seara.
De la micii producători, biro¬crația se transferă, mai departe, la centrele de colectare din comune, iar lucrul acesta a adus aproape în blocaj întregul proces de strângere a laptelelui de către marii procesatori. Dorin Cojocaru, preşedinte al Patronatului Român din Industria Laptelui (APRIL), spune că deja s-a trimis Ministerului Agriculturii o solicitare de modificare a legii. „Am cerut o derogare ca actorii din piață să nu colecteze laptele în ilegalitate. De exemplu, dacă ai zilnic 1.700 de mici fermieri care vin pentru o găleată de lapte și rupi câte o filă pe zi, unde ajungem? Ăla care măsoară laptele stă să gestioneze toată birocrația? Plus de asta, câte file are carnetul ăla? Păi, cheltuiala țăranului pentru a tot procura de la primărie certificatul contra unei taxe nu mai face rentabilă vânzarea de lapte.”
Promisiuni de la minister
În ceasul al 12-lea, la minister se pare că greşeala a fost înţeleasă. Viorel Moroiescu, directorul Direcției Generale de Industrie Alimentară din Ministerul Agriculturii, spune că cererea se va analiza. „Cunosc problema. Ordinul a fost centrat pe legume-fructe. Solicitarea se va discuta și cu siguranță vom modifica legea.” În România se procesează 12.000 de tone lapte pe zi, iar din acestea, 45% provin din centrele de colectare. Baza producţiei o reprezintă cele 640.000 de exploatații cu 1-2 vaci, din care 75.000 dau laptele către procesatori.