x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR a făcut o monedă cu Miron Cristea ca Patriarh, nu ca Premier

BNR a făcut o monedă cu Miron Cristea ca Patriarh, nu ca Premier

10 Aug 2010   •   00:00

Cotidianul britanic Daily Telegraph a publicat săptămâna trecută sub titlul "Banca Centrală a României este acuzată de rasism", un articol despre emisiunile numismatice dedicate aniversării a 125 de ani de la dobândirea auto-cefaliei şi a 85 de ani de la ridicarea ei la rang de patriarhie. Pentru o corectă înţelegere a acestui aspect, reproducem poziţia exprimată de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu:

"Am primit ieri o scrisoare din partea Muzeului Holocaustului din Washington, semnată de dl. Radu Ioanid. Am dispus formarea unei comisii, care să analizeze situaţia semnalată şi să propună soluţii pentru rezolvarea acesteia.
Vreau însă să subliniez un lucru: În mod categoric şi sub nici o formă, emisiunile numismatice ale BNR nu au dorit şi nu doresc să rănească sentimentele unor comunităţi, şi cu atât mai puţin să transmită mesaje xenofobe, rasiste sau anti-semite.

Dimpotrivă, Banca Naţională a României urmăreşte să promoveze atât valorile naţionale şi ale democraţiei. Democraţie care în România s-a instalat în mod ferm. De asemenea, valorile universale ale Uniunii Europene şi ale Alianţei Nord-Atlantice.

Pentru a elimina orice confuzie, vreau să fac următoarea precizare. Această emisiune numismatică este dedicată instituţiei Bisericii Ortodoxe Române şi nu unui Patriarh anume. Cu atât mai puţin aceasta nu este dedicată Primului Ministru Miron Cristea, care este incriminat în Raportul Final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului În România, comisie infiinţată din iniţiativa Preşedinţiei României.

Facem chiar o distincţie totală între aceste două ipostaze ale Patriarhului Miron Cristea. Şi asta pentru că în acest an Biserica Ortodoxă Română, cea care a jucat un rol crucial în istoria poporului român, are o dublă aniversare: 125 de la dobândirea auto-cefaliei şi 85 de ani de la ridicarea ei la rang de patriarhie.
BNR a considerat că e bine să celebrăm acest moment cu o emisiune de 6 monede, care să reproducă simboluri ale Bisericii Ortodoxe Române. Prima monedă, din aur, are imaginea Catedralei Patriarhale, iar celelalte monede, din argint, îi cuprind pe cei cinci foşti patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Vreau să mai fac o menţiune.
Am citit ieri şi un interviu al d-lui Radu Ioanid. Dânsul, fiind întrebat cum ar reacţiona dacă noi am face o monedă cu Octavian Goga,
poet naţional, a spus: "Dacă BNR ar comemora pe Octavian Goga ca poet naţional nu am avea temei să reacţionăm cu amendamentul că ar fi util şi corect ca cei care aud pentru prima dată de poetul Goga să afle câte ceva şi despre politicianul Goga. Dacă BNR ar decide însă să comemoreze pe prim-ministrul Goga, mi-e teamă că reacţiile nu s-ar limita la Muzeul Holocaustului."

Trebuie să ştiţi că noi nu am făcut o monedă cu Miron Cristea ca Premier, ci un set de cinci monede cu cei cinci foşti Patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române."

×
Subiecte în articol: economic