x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR a retrocedat 300 de kg de aur

BNR a retrocedat 300 de kg de aur

04 Feb 2004   •   00:00

Banca Nationala a returnat populatiei, in ianuarie, circa 300 de kilograme de aur confiscate abuziv de comunisti.

Rezerva de aur a Bancii Nationale a Romaniei pentru luna ianuarie a scazut cu circa 300 de kilograme, ajungand la 105,1 tone, a declarat ieri Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Scaderea cotatiilor aurului pe pietele internationale a facut ca valoarea rezervei de aur depozitata la BNR sa scada la 1,09 miliarde de euro.

Explicatii
Toate retrocedarile au fost realizate dupa ce instanta a dat castig de cauza celor care au solicitat aurul inapoi. "Au continuat procesele cu statul roman in care cei carora li s-a confiscat aurul in perioada 1946-1990 il revendica. Pe baza unei hotarari judecatores ti, in numele statului, BNR restituie aurul celor care au castigat. Acesta este motivul reducerii rezervei de aur", a explicat Vasilescu. El nu a putut preciza intre cate persoane au fost impartite cele 300 de kilograme de aur. "BNR este reprezentantul statului in aceste procese si este depozitarul aurului si bijuteriilor confiscate abuziv. Nu suntem in masura sa dam astfel de informatii, putem explica insa de ce a scazut rezerva", a spus Vasilescu. El nu a putut preciza daca pe langa restituirea de aur s-a realizat si o despagubire in bani a solicitant ilor.

Retrocedari
Potrivit Legii 362/2003, persoanele carora le-au fost confiscate abuziv obiectele din metale pretioase si pietre pretioase le-au putut revendica in instanta pana la finele anului trecut, fara a plati taxa de timbru. Dupa aceasta data, pentru cererile de retrocedare se plateste o taxa de timbru, iar acestea pot fi depuse numai la Judecatoria Bucuresti.

Regele Cioaba vrea 8 kg de aur
Potrivit regelui rromilor Florin Cioaba, tiganii din judetul Sibiu au de recuperat de la statul roman aproximativ 60 de kilograme de aur, numarul cererilor depuse de familiile de rromi fiind undeva in jurul a 100. "La noi in judet tiganii nu au fost foarte bogati. Cel mai mult aur l-a avut familia mea, tata a avut aproape 8 kilograme de aur." In majoritatea cazurilor, tiganii, in timpul comunismului, plateau cu aur pentru a scapa de puscarie sau de bataia militienilor. Cioaba spune ca mult din aurul confiscat de comunisti a fost luat fara acte, iar cel predat cu acte nu era inregistrat ca proprietate a tiganilor. "De cele mai multe ori se intampla ca tiganii sa spuna la Militie ca au gasit aurul la cutremure sau il au din timpul razboiului si asa ajungea in vistieria statului." Cererile pentru retrocedarea aurului confiscat de comunisti au inceput sa fie primite din 1999, insa pana acum nici un guvern nu s-a tinut de cuvant, motiv pentru care rromii sunt retinuti in a se bucura de o reala intrare in posesie. "Sper sa nu fie o miscare politica, sa nu se faca iar figuri electorale, ca de promis au promis toti, dar nimeni nu

100 de procesepe rol
Deputatul Nicolae Paun sustine ca in acest moment sunt in jur de 100 de procese deschise de catre rromi pentru retrocedarea aurului, majoritatea dintre pagubiti fiind caldararii. "Ceilalti sunt constienti ca nu au nici o sansa, deoarece nu li s-au intocmit procese-verbale si nu pot face dovada confiscarii au rului", a declarat deputatul. Daca autoritatile romane nu dau curs cererilor tiganilor de a li se retroceda aurul, Nicolae Paun este hotarat sa mearga pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. (Dana Piciu)

×
Subiecte în articol: economic