x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR are bani tipăriţi puşi la păstrare pentru vremuri grele

BNR are bani tipăriţi puşi la păstrare pentru vremuri grele

de Daniela Ivan    |    06 Mar 2012   •   10:06
BNR are bani tipăriţi puşi la păstrare pentru vremuri grele

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are o rezerva substantiala de bani tipariti, de cateva zeci de procente din masa monetara, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Banii nu creaza inflatie pentru ca sunt pusi la pastare si tinuti ca o rezerva pentru vremuri grele, cum au fost in 1992 sau 1994 cand era criza de bani pe piata, pe fondul unei inflatii galopante.

"Nu inseamna ca numerarul respectiv creeaza inflatie, speram sa nu fie folosit. Este un stoc indispensabil pentru functionarea sistemului de plati", a spus Isarescu.

"Romania a trait de mai multe ori panica bancara, in 1992, in 1994, iar ultima de proportii a fost in 2000 si nu am tratat-o cu sfaturi. La ghiseu, unde sunt mai multi care vor sa isi retraga banii, sa tii o predica despre cat de periculoasa este tiparnita de bani ar creste cererea de numerar", a mai spus guvernatorul bancii centrale.

Isarescu a explicat la un seminar pe tema politicii monetare ca intre masa monetara si inflatie corelatia este mai complicata decat este prezentata uneori in spatiul public.

×
Subiecte în articol: bani tipariti bnr rezerva bani bnr