Banca Nationala a Romaniei a decis reducerea ratei dobanzii de interventie cu 0,5 puncte procentuale, pana la nivelul de 17,75%. Decizia a fost luata pentru a valida procesul de reducere accentuata a inflatiei.
ADRIAN MIHAI
|
PROGNOZA. Mugur Isarescu, guvernator al BNR, tinteste o inflatie de 7% in 2005 |
La doua saptamani dupa ce a decis sa nu mai intervina pe piata valutara, Banca Nationala a facut bilantul: tranzactiile pe piata valutara au crescut, iar cursul monedei nationale a variat mai mult. BNR se asteapta la o crestere a investitiilor straine directe si o scadere mai accentuata a inflatiei.
Banca Centrala se asteapta ca investitiile straine directe sa creasca si mai mult in urma deciziei agentiei Japan Credit Rating de a imbunatati rating-urile Romaniei pe termen lung. "Imbunatatirea rating-ului la nivel investitional acordat Romaniei va contribui la amplificarea investitiilor straine directe si de portofoliu, ceea ce va conduce la consolidarea tendintei de apreciere a monedei nationale, in conditiile inducerii in continuare de catre piata a unei variabilitati manifestate a cursului de schimb al leului", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.
PRUDENTA. Rata inflatiei pe ultimele 12 luni a scazut la nivelul de 10,8% in octombrie 2004 si se prognozeaza accelerarea reducerii acestui indicator in lunile noiembrie si decembrie. "Pentru a valida acest proces de dezinflatie, Consiliul de administratie al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de interventie cu 0,50 puncte procentuale, pana la nivelul de 17,75%", se arata in comunicat. Este de asteptat ca masura BNR sa fie preluata si de bancile comerciale, care vor fi nevoite sa scada dobanzile atat la depozite, cat si la credite.
Totusi, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea in continuare a conduitei prudente a politicii monetare pentru atingerea obiectivelor de inflatie, inclusiv
intr-o perspectiva mai indelungata. Decizia a fost luata deoarece in ultimele luni ale anului va creste consumul, iar pentru inceputul anului viitor este prevazuta o noua crestere a preturilor la utilitati.
ESTIMARI
|
Mai mult de jumatate din rata inflatiei va fi reprezentata, cel putin in prima parte a intervalului 2005-2007, de majorarile la preturile administrate, potrivit estimarilor prezentate in Programul Economic de Preaderare al Romaniei - 2004. Un alt element identificat cu potential inflationist il reprezinta majorarea preturilor din sectoarele energetice recent privatizate sau in curs de privatizare.
Programul dezinflationist are in vedere atingerea unei tinte de 3% - 4% in 2007, in conditiile in care rata inflatiei va cobori la 7% in 2005 si 5% in 2006.
|