x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR menţine dobânda cheie la 10%

BNR menţine dobânda cheie la 10%

31 Mar 2009   •   00:00

Consiliul de Administraţie al BNR a decis astăzi să menţină dobânda de politică monetară la 10% şi ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută, dar a exclus pasivele în valută cu scadenţe reziduale de peste doi ani din calculul rezervei.

"În şedinţa din 31 martie 2009, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (CA al BNR) a analizat şi aprobat scrisoarea de intenţie transmisă Fondului Monetar Internaţional privind obţinerea unui aranjament de finanţare externă cu instituţiile financiare internaţionale şi Uniunea Europeană", se arată într-un comunicat al băncii centrale, citat de Mediafax.

CA al băncii centrale a decis să menţină dobânda de politică monetară la 10% şi nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.
"Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani se va reduce la zero, faţă de 40% în prezent, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009", se menţionează în comunicat.
CA al BNR a mai decis şi utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă în vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar.
În plus, banca centrală arată că va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune BNR, să asigure atingerea obiectivelor de realizare şi menţinere a stabilitătii preţurilor pe termen mediu şi de stabilitate financiară. Băncile comerciale sunt obligate să constituie rezerve minime obligatorii (RMO) la banca centrală reprezentând 40% din pasivele în valută şi 18% din cele în lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută că banca centrală va reduce treptat, "extrem de gradual", rezervele minime obligatorii, începând cu pasivele în valută ale băncilor, şi ar putea exclude din baza de calcul a acestora finanţările pe termen îndelungat. El a explicat, răspunzând unei întrebări a presei, că nu va avea loc o reducere a ratei RMO în perioada următoare, menţionând că BNR va modifica baza de calcul a rezervelor într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat.
Isărescu a precizat că, dacă RMO sunt menţinute la 40%, numai prin măsura de excludere a finanţărilor pe termen lung din baza de calcul, suma de 12 miliarde de euro care se află la BNR se poate diminua, pentru că se aplică unor pasive ale băncilor mai puţine.

×
Subiecte în articol: economic