Veste buna pentru romanii care doresc sa ia credite pentru cumpararea unei case sau pentru renovarea locuintei. Banca Nationala a Romaniei a fost de acord ca prevederile noilor reglementari privind creditarea sa nu se aplice creditelor ipotecare si imobiliare, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
'Avem vesti bune de la discutiile cu BNR. Noul regulament nu afecteaza achizitiile de locuinte, care se vor face in conditiile exitente. De asemenea, nici achizitia de locuinte prin programul Prima Casa nu va fi afectata', a declarat Ghetea.
BNR a pregatit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populatiei la creditele in alta moneda decat leul. Potrivit proiectului, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata. Banca Centrala nu doreste sa delimiteze clar aria de definire a creditelor imobiliare, care va cuprinde finantarile pentru care se constituie garantie imobiliara si sunt destinate exclusiv cumpararii unui imobil sau construirii unei locuinte.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca normele sunt mai mult decat binevenite. 'Am vazut reactii ciudatele. BNR va impune restrictii de creditare. Mai sa fie! Un credit de consum pe doi ani este un nonsens', a declarat guvernatorul BNR care a subliniat ca 'nici o masina nu o tii doi ani, nici un frigider'. El a explicat ca daca banca vrea intr-adevar sa primeasca inapoi banii de la clienti, atunci ea trebuie sa coreleze acordarea imprumutului de utilitatea bunului care va fi achizitionat pe datorie. BNR nu doreste eliminarea creditului in valuta, ci un echilibru intre lei si valuta si limitarea in cazul populatiei a riscul valutar. 'Nu dorim sa apelam la interdictii, pentru ca duc la distorsiuni', a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa. Bancherii sustin ca lumea se schimba si accentul trebuie mutat de la credite spre economisire.
'Sa nu ne asteptam la aceeasi crestere a creditului in economie si, din aceasta perspectiva, trebuie revizuita si cresterea economica pentru ca vor fi mai putini bani. De ce vor fi mai putini bani? Dincolo de probemele de zi cu zi, avem o problema fundamentala, care se intampla o data la 30-50 de ani si se schimba paradigma finantarii bancare', a spus Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.
Criza a schimbat comportamentul de consum de la unul aspirational la unul echilibrat, generat de nevoile de baza in cazul persoanelor fizice si de profitabilitate si eficienta in cazul companiilor, a declarat Sergiu Oprescu, presedinte Alpha Bank.