x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR nu vrea să preia riscul imobiliar de la bănci

BNR nu vrea să preia riscul imobiliar de la bănci

de Daniela Ivan    |    16 Feb 2012   •   12:58
BNR nu vrea să preia riscul imobiliar de la bănci

Banca Nationala a Romaniei a refuzat o propunere venita de la banci de prelungire a maturitatilor mai mult de o saptamana pentru operatiunile repo. Pozitia bancii centrale din Romania este diferita fata de cea a BCE care a furnizat bancilor 489 de miliarde de euro la dobanda de politica monetara, cu o maturitate de 3 ani.

"Diferenta vine insa inclusiv din partea garantiilor acceptate: BNR primeste in prezent titluri de stat, autohtone si externe, pentru BCE plaja este mult mai larga, inclusiv credite imobiliare impachetate in produse financiare", se arata intr-un comunicat al X-Trade Brokers.

Pozitia guvernatorului Isarescu este cat se poate de clara: nu accepta sa preia riscurile generate de creditele ipotecare ale bancilor in perioada de boom. “Nu ne transformam in societate de administrare a imobiliarelor' a afirmat Isarescu, potrivit X-Trade Brokers. Decizia guvernatorului Mugur Isarescu va forta bancile sa se restructureze avand in vedere ca sunt asteptate pierderi in conditiile scaderii preturilor pe piata imobiliara romaneasca.

Restructurarea va aduce astfel surprize, impingand bancile catre o si mai mare reticenta in finantarea economiei reale, in 2012 si posibil si in 2013. Analistii X-Trade Brokers spun ca aceasta decizie este conditia necesara pentru restartarea sistemului pe baze sanatoase. O suferinta pe termen scurt va aduce castiguri pe termen lung. Presiunea suplimentara pe partea de oferta imobiliara din partea bancilor care vor dori sa isi curete bilanturile ar impinge preturile in regiunea in care volumul tranzactiilor ar creste.

×